А който не си слага колана в автобуса, шофьорът да може да го сваля - само така ще намалим драстично загиналите

ПЪРВО, да кажем, че отминалата неделя, 19 ноември, беше ден за възпоминание на жертвите от катастрофи. Този световен ден се отбелязва в целия свят - защото проблемът не е само български, той е общоевропейски и световен. Дневно в света загиват около 3500 души от катастрофи. Това е повод да изкажем нашата подкрепа за онези наши близки и познати, които са загубили свои близки в катастрофи.

Последната седмица беше изключително наситена с катастрофи със загинали хора. Това се случи в участък, който всички знаят, че е критичен, че е черен. Само преди 1 г. пак в района на Микре стана катастрофа с автобус на община Лясковец, имаше загинали.

Две неща може да се направят в този т.нар. черен участък. Като цяло пътят е добър, има маркировка, нови знаци, но за 6 г. в България не е купена нито една камера за контрол на пътя. Няма как да поставим патрулка със светещи фарове на всеки завой, но може да поставим камера на всеки завой. И за да бъдат ефективни тези камери и да засичат превишена скорост, неправилно изпреварване, навлизане в насрещното, пресичане на двойна непрекъсната линия, тя трябва да бъде свързана в една цялостна система за административнонаказателна дейност. Което означава когато се констатира нарушение с камерата, да бъдем сигурни, че водачът ще бъде санкциониран. А това може да стане, ако има единен център за обработка на данните. И да има неизбежност на наказанията. За съжаление, всяка втора глоба не се плаща и това мултиплицира поведението на пътните хулигани.

Второто, което може да се направи и се отнася до безопасността на пътуващите в автобусите - там масово не се използват колани от пътниците. Една част от автобусите имат, но и там, където имат, те не се използват. Питам Пътна полиция например спряла ли е автобус да проверява всички ли са с поставени колани? И глобила ли е нарушителите? А и в Европа, и у нас е задължително пътниците в автобуса да са с колан, но никой не ги проверява.

Има фирми, които спазват стриктно това - шофьорите проверяват преди тръгване дали всички пътници са с поставени колани. Но не всички го спазват. Но вероятно трябва да направим законодателна промяна - когато някой е без колан, шофьорът да има право да го свали.

Защото тези 9 души, които загинаха с автобуса от Перник, те най-вероятно не са ползвали колани. При челен удар без колан при такава скорост извън града това неминуемо води до смъртни случаи. Така че има какво да направи администрацията. От една страна, тотално видеонаблюдение, от втора - задължително поставени колани.

Трето - има изискване в автобусите да има видеорегистратори. Един, който заснема движението пред автобуса. И втора камера, която заснема шофьора - да видим кой е (да видим дали е той, защото понякога се сменят, да се следят часовете за шофиране, да видим дали говори по телефона). Тогава шофьорите ще бъдат по-дисциплинирани.

Ако сложим видеокамери в автобусите, ако има камери на пътя, тогава няма да разчитаме само на самосъзнанието. За съжаление, в последните 27 г. ние спряхме да уважаваме законите. Когато човек няма адекватна санкция от държавата, той си позволява да нарушава правилата.

Коментирал съм и друг път - идват тук хора от скандинавските страни, от Германия и като живеят няколко месеца в България, те стават разхайтени като нас. Защо ние, като прекрачим границата на Гърция, спазваме правилата? Защото там свалят регистрационната табела в момента и никого не го интересува закъде бързате, нито пък може да дадете подкуп на полицай в Гърция или Германия, защото веднага ще ви арестуват. В държави като Англия, Франция, Холандия, Германия има тотален контрол с видеокамери и безпощадност за събиране на глобите.

Ако тези мерки се приложат, сигурен съм, че те ще имат много сериозен ефект.

* Авторът е председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи