Около 100 надзиратели, полицаи и пожарникари се събраха пред затвора в Бурга тази вечер. Служителите на реда демонстрираха срещу предложението за едва 5% увеличение на работните им заплати и настояват то да нарастне с 20%

„Работим в стресова среда, с криминален контингент, а началната заплата на стажант -надзирател е малко повече от 500 лева. Това е подиграва с труда ни“, каза Валентин Мартинов – член на УС на Синдиката на служителите на затворите.

Заради ниското заплащане, има достър дефицит на надзиратели. Пети конкурс за служители в затвора е пред провал. Причаната е обидното възнаграждение.Затворът изпитва недостиг и от психолози и социални работници.

„Догодина стартовото възнаграждение на надзирателите ще бъде колкото минималната работна заплата“, коментираха днес служителите.

Увеличението, което се предвижда е 20-30 лева. „Това е неморално за европейска държава. На всеки е ясно какви са хората в затвора. Надзирателите работят със слабо обурудване. При постъпването на работа получават само служебно оръжие, всичко останало – колани, обувки, паналони си го купуват с лични средства“, казаха протестиращите.

В системата са нужни 300 души, които да осигуряват охраната в затворите. Тези, които в момента работят, покриват този недостиг. „Колегите, колкото са демотивирани в момента, продължават да покриват този недостиг. Важно е да се обърне внимание на заплащането на силите на реда“, коментира и Дарин Ковачев -член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.