Един от спасителите по време на бедствието в бургаското село Равнец – Николай Танев, ще бъде удостоен със званието „Почетна значка на Община Бургас“. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано от Общинския съвет на сесия в края на ноември.

С бързите си и адекватни действия Николай Танев е измъкнал от водния ад Кольо Луков Колев, на 74 години, в изключително тежко здравословно състояние.

В ранните часове на 25.10.2017 г., вследствие падналите обилни валежи на територията на Област Бургас изключително силна водна маса залива землището и самото село Равнец, като създава критична обстановка за жителите му.

В голяма част от домове навлиза вода с височина до 1,5 метра, която създава реална опасност за живота и здравето на жителите, особено на тези в пределна възраст и хора с трайни увреждания. Същите, при така създалата се обстановка, без чужда помощ, не биха могли да избегнат последиците от фатален край.

„Сега, може би нямаше да отчитаме само нанесените материални щети, ако в първите мигове на създалата се бедствена ситуация, нямаше хора като Николай Желев Танев“, мотивира предложението си кметът Николов.

Николай Желев Танев, преценявайки трезво критичната обстановка, не губи и минута, обличайки водолазния костюм, като първата мисъл, която минава през съзнанието му, е да помогне на нуждаещите се свои съграждани, които са в изключително тежко здравословно състояние. Опитът, който е придобил като състезател по подводен риболов, му помага да преодолее придошлата в домовете вода.

Проявените съобразителност, себеотрицание, гражданска чест и доблест, заслужават адмириране в най-висока степен, смята кметът Николов.