Разрушително земетресение срина Иран и Ирак, жертвите са стотици (ВИДЕО)

img

Поне 135 души са загинали след земетресение от между 7,2 и 7,6 по скалата на Рихтер, което удари късно снощи, съобщава AFP. Повечето от загиналите са в Иран. Засега равносметката там е 129 жертви и над 300 ранени. В Ирак жертвите са 6, ранените обаче са над 150. Данните не са окончателни.

По данни на Червения кръст поне 70 000 души в Иран са останали без жилища заради земетресението. Основният удар понесоха западните провинции Керманшах и Илам. Именно там са регистрирани най-големият брой жертви и разрушения. 68 души са загинали в град Сарпол-е-Захабе, 30 души в Каср-и-Ширине, двама в Керманшах (трите града са в провинция Керманшах). Местните жители нощуват по улиците, където палят огън. Те се опасяват от вторични трусове, защото последните 3-4 часа бяха регистрирани 12 повторни труса с магнитуд от 3,6 до 4,7 степен.

В Ирак четирима души загинаха в град Дарбандхан, съобщи кметът му Насех Хасан. Други двама загинаха в град Калар, съобщи директорът на местната болница. Калар се намира 70 километра южно от Дарбандхан. В същото време язовирната стена в Дарбандхан Иракски Кюрдистан, е повредена от труса, съобщи регионалният аграрен министър Абд ас-Саттар Маджид по телевизия „Ал Самария“. В момента специалистите оценяват колко сериозни са тези повреди, той призова гражданите да не доближават язовира. Бедствието засегна провинциите Ербил, Сюлеймания и Дахук, които са в Иракски Кюрдистан, почувствано бе и в столицата Багдад. Жителите са напуснали домовете си, опасявайки се от повторни трусове.

Междувременно властите на 80-хилядния град Халабжа, също в Иракски Кюрдистан, решиха да бъде закрита централната болница, която е силно повредена от земетресението. Те се опасяват, че сградата ще се срути при второ земетресение или по-силен вторичен трус. Медиците оказват помощ на пострадалите направо в двора на болницата и в близкия парк. По предварителни данни в града са пострадали 85 жители, сведения за загинали няма.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център, силата на труса е била 7,6 по скалата на Рихтер. Американската служба за геологически изследвания оценява силата на земетресението на 7,3. Епицентърът е бил регистриран на 204 километра североизточно от иракската столица Багдад и на 108 километра западно от Керманшах, Иран, на дълбочина от 10 километра под земната кора.

През тази нощ Коста Рика също преживя силен трус - 6,5 по скалата на Рихтер. Данните са на Американската служба за геологически изследвания. Епицентърът на труса е бил на 69 километра югозападно от Сан Хосе, като дълбочината на труса е два пъти по-голяма от тази на труса в Иран - 20 километра. За щастие няма съобщения за пострадали или разрушения. Няма издадено предупреждение за опасност от цунами.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас