Човешката болка и изживеният ужас нямат край в пострадалото от потопа село Ливада в община Камено. Едно момче показа свръхсила и учуди дори опитни спасители за мощта, която идва у човек в екстремни ситуации.

Къщата на Бончо и неговите родители се намира на една от най-пострадалите улици, която буквално е залята от водата. Младият мъж е спял на втория етаж в къщата, а болният му баща – на първия. Телефонен звън събудил Бончо и когато той вдигнал, чул ужасения глас на родителя си, който бил сам в приземното помещение, през това време майка му е била у свои роднини. Бащата Николай Стойков е бил потопен във водата до устата, едва си поемал въздух. Бончо излязъл и хукнал по стълбите, без да предполага нивото на водата. Видял, че няма де справи да влезе вътре, тъй като вратата буквално била залята. Качил се бързо горе и започнал сам, само с ръце да разбива дървения под.

„Нямаше как да го спася по друг начин. Започнах да разбивам дъските, отворих дупката, когато съсед успя да счупи стъклото на врата. Мъжът изкрещя на баща ми – качвай се на гърба ми и започна да плува с него в огромната река, която беше вътре и край къщата ни“, разказа днес Бончо пред БургасИНФО.

На тавана на първия етаж още се вижда изкъртената дупка. След като бедствието е било овладяно, дори специалисти са я оглеждали с респект към силата на мъжа, с която е пробил пода, буквално за броени минути.

Днес Ливада бавно и постепенно се съвзема от бедствието, селото прилича на строителна площадка, защото 20 работници вече влязоха в 17 къщи на пострадалите и започнаха основен ремонт на две от стаите им. Сълзите от мъка постепенно се изместват от огромна признателност, с която хората посрещат всеки, дошъл да им окаже помощ. Днес на място отново бяха и четири млади мъже от Организацията за закрила на българските граждани – Стефан Петров, Пламен Карашев, Георги Стоянов и Кирил Чайков. Те познават поименно всеки човек от селото и знаят точно от какво има нужда.

Как благодарността и вярата в бъдещето малко по малко изместват болката и как хората посрещат доброволците – очаквайте след малко.