60-годишен немски мотор - легенда събираше погледите на минувачите тази неделя пред Пантеона в Морската градина на Бургас, където традиционно рокерите се събраха за откриване на зимния мото-сезон. Немското возило с марка MZ се слави като най-качествените мотоциклети в източния блок и се ползват голяма известност. В България тези мотоциклети е можело да се купят само след записване в дълги списъци с желаещи и продължително чакане. Един бургазлия обаче има късмета да се сдобие с двутактовата машина и да го кара и през 2017-та, макар също да е чакал цели две години, но не по списък.

"Мотора е първо производство от 1959 година и е в напълно автентичния си вид. Карам го вече две години, защото ми е мерак и голяма страст. Съвсем случайно се сдобих с него. Две години търсех такъв мотор в автентичен вид и не можех да намеря. В едно село до Шумен съвсем случайно видях този. Полицай го беше купил от един дядо и го беше държал 15 години вдигнат. Взех го, докарахме го до Бургас с приятели, почистихме го, заредихме го с бензин и буквално го ритнахме и той запали от раз. От тогава до сега нищо не съм правил по него. Има на места тук-там където трябва да се оправи боята и кожата, но ще се опитам да го запазя максимално дълго в оригиналния му вид. Усещането да караш ретро мотор е съвсем различно, буквално се връщаш назад във времето, когато хората са били по-добри и са живели по-семпло, без грижи и ядове, просто караш за удоволствие и се усмихваш", разказва разпалено за своята страст собственикът на легендарния мотор Антон Андреев.

Когато не обикаля улиците на града с мотора, той остава като рекламен в моторджийското кафе "Дънди", където всеки любител на ретро возилата може да го види.

Снимка: Фейсбук страница кафе "Дънди"