Бедствието, сполетяло община Камено, освен, че показа хората с огромни сърца, извади на бял свят и неколцина безсрамни души. Хиляди хора бяха съпричастни със сполетялото нещастие местните жители. Тук изобщо няма да споменем героизма на хората в нощта на потопа, зашото той е най-важен, най-ярък, но и най-невидим. А след това... Колкото и да се приема като пиар акция, там още на първия ден бяха и депутати от ГЕРБ, които освен да чистят, имаха и друга функция – да покажат и да искат от държавата точната помощ. Те бяха там и след тов. Няколко дни след водния ад дойдоха и момчетата и момичетата от ОЗБГ, които пък буквално иззеха функциите на която и да било бригада. Бяха мощни, сърцати, с огромно желание да помогнат на хората. Буквално като истински машини връщаха живота в домовете на хората, не само в Ливада, но и в Полски извор и други села. През това време в десетки общини, както в Бургаска област, така и в цялата страна, се сформираха акции по събиране на помощи. Такава, от каквото пострадалите села, според налбюдения на репортери, просто нямаше. Одеялата, обувките и дрехите дойдоха с много чували още първия-втория ден. Хората просто имаха нужда от здрава сила за изчистване на домовете си, на улиците си, на изриване от тинята на най-милото от покъщнината си.

Сред вълната от съпричастност обаче се вижда какви хора сме. Докато едни събират с цялото си сърце добрината на хората, вижте на други какъв им е проблемът. Публикуваме пост от страницата на ОЗБГ, които бяха сред най-дейните хора, помагали на потърпевшите през последните дни:

Адмирации за помощта ви за хората, пострадали в наводненията в община Камено. Искам да ви предложа една идея, която мисля, че ще е в помощ на пострадалите. Както сами видяхте, вълната, която е минала през селата, е била доста голяма, освен недвижимото имущество е повредено и движимото. Колите на хората са извън строя. Моите родители също живеят в Ливада, пораженията по къщата са големи, но имаме застраховка, която се надяваме да покрие щетите. Но колите нямат каско и доста финанси ще трябва да се оправят. От тук ми дойде и идеята, че има хора, които не могат да си го позволят. Предлагам да говорите с майстори, съгласни да помогнат като оправят колите на преференциални цени. Ако има някой, който има стара кола, която желае да подари - също е вариант. И преди някой да ме упрекне - не търся помощ за нас, просто всеки, който е оставал без кола, знае за какво става въпрос. Нека не забравяме, че пострадалите са предимно възрастни хора, които имат нужда да ходят по доктори в Бургас, а и да си пазаруват. Надявам се, че ще се намерят хора съгласни да помогнат.

Предоставяме ви и отговора на момиче, участвало в разчистването на селото и усетило истинската болка на хората. Те просто са в различни планети. Този пост го публикуваме без редакторска намеса.

Моите уважения, Ели Георгиева. Ще споделя мнението си, като държа да се разгранича от ОЗБГ, тъй като съм само техен последовател. Идеята Ви е страхотна и Ви апелирам,Вие сама да се заемете с организацията на инициативата за намиране на автомобили или ремонтирането на старите.

Не трябва да забравяме, че никой не е застрахован, но българска черта е, когато подадеш пръст да ти отхапят ръката. В село Ливада беше направена организация, която целеше къщите да бъдат изчистени от водата и тинята, да бъде изнесена покъщнината, която вече е негодна и да се осигурят неща от първа необходимост. В последствие добри хора, съпричастни с болката на бедстващите предоставиха и ще продължават да предоставят през следващата седмица дрехи, посуда, одеала, ремонтни материали, мебели и техника. Има къщи, които колкото и грозно да прозвучи в момента, но ще поема негативите от казаното, никога нямаше да бъдат толкова много и добре обзаведени. Свидетел съм, как започна да се злоупотребява с добрината на тези момичета и момчета, доброволци и дарители. В момент, в който някой си позволи да връща и да прави заявка, какво и как го иска, мисля, че работата на ОЗБГ (напомням, че работата е напълно доброволна и безвъзмездна) и тази на всички граждани, включили се в тяхната инициатива, е успешна и трябва да е ориентирана към своя край.

Успех !