Извънреден брифинг за бедствието в Бургаска област започна в сградата на Пожарната в Бургас. Тя е с участието на директора на ПБЗН главен комисар Николай Николов, областния управител Вълчо Чолаков, директора на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, директора на РДПБЗН комисар Васил Василев, зам. кмета Красимир Стойчев, шефа на УКОРС към Община Бургас Веселин Василев.

От водното бедствие са засегнати Равнец, Горно и Долно Езерово, хората са евакуирани навреме. В Карнобат има къщи надовднени. Падналото количество дъжд е 100-178 на квадратен метър.

В община Царево река Велека е преляла, хората от Кости са изведени навреме. 77 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел.112.

Огромното количество вода не е позволило на екипите достъп до най-засегнатите къщи.

В Полски извор е липсвала и връзка по телефоните.

Временно е ограничено движението от Бургас към Средец, в района на пресечката от Черни връх към Константиново. Силно е нарушена конструкцията на Мандренска река.

Братово – Полски извор пътят е затворен

На АМ „Тракия“ има 6 свлачища от кал, не влияят на проходимостта, те са в аварийната лента, екипи разчистват калищата.

В Бургас е и Николай Николов – директор на националната пожарна. „ Тук съм по разпореждане на премиера Бойко Борисов да окажа къдействие на кметовете на общини и областния управител. Колегите от Бургас са получили подкрепа от специализираните екипи от Варна“, каза той.

Кметовете трябва да обиколят всички къщи, за да установят щетите

Директорът на ОДМВР страши комисар Калоян Калоянов каза, че за за загиналите е образувано досъдебно производство и се назначават експертизи.

Милош Кунчев, представител на държавна агенция, която отговаря за контрола на язовирите, заяви, че общият брой на язовирите със скъсване и запушване на стените е 7. Става въпрос за каскадни язовири. В община Бургас са 4, в община Камено-2 и 1 в община Айтос.

Всички са с водоем под 50 хиляди кубика, което означава че не могат да създадат приливна вълна и не са включени в списъка на потенциално опасните.

В 2 часа е задействан аварийния план на община Бургас. „В 2.30 сме извели инвалид от село Равнец, той е настанен при кмета, всички служби са вдигнати накрак, подготвихме и автобуси. Най-пострадали Равнец и Братово, изпратили сме техника за извозване със самосвали. Социалната дирекция е изпратена на мястото“, каза зам. кметът Красимир Стойчев.

Областният управител Вълчо Чолаков посочи, че най-големи са пораженията в Камено. По пътя между селата освен, че беше нарушена настилката, беше отнесен най-горния асфалтов слой, мостово съоръжение беше почти разрушено, няколко автомобила отнесени от стихията от пътя. За щастие водачите им се спасили навреме, каза той.

Екипът, изпратен от Варна, е от водолази. В момента обаче те работят като спасители, каза шефът на Бургаската пожарна комисар Васил Василев.

Областният управител заяви, че все още причините за бедствието се изследват - огромното количество дъжд, което за много кратко време се изваля.

Загиналите са възрастни хора, които са трудно подвижни и не са могли да отреагират на ситуацията, и не е имало телефонна връзка с тях.

В пет села липсва електричество- Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово, Синеморец. Авария на подстанция има в Черни връх. Язовир Ясна Поляна прелива с по-малко от метър, което не е опасно.