Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред БНТ.

Зимата идва бавно, но постепенно, съобщи той. В Лапландия вече е -14 градуса, а в Москва е -4. В Европа температурите са между 5 и 10 градуса.

И у нас днес започва понижение на температурите, хладно ще се задържи времето и във вторник и сряда. В този период антициклонът Улрике ще избута средиземноморския циклон на юг и се очакват обилни валежи.

Кратко затопляне ще има в четвъртък и петък, като градусите ще достигнат до 17-20, а през уикенда - отново дъжд.

В последния ден на октомври се очаква дъжд, а първите дни на ноември ще са ясни, с температури до 13-15 градуса, минимални - 5-6 градуса, съобщи още доц. Рачев. От 10 до 20 ноември се очаква циганско лято, без валежи. А третата десетдневка на ноември се очаква и първият сняг.

В момента синоптичната обстановка е сложна и трудно предвидима, затова се препоръчва хората да следят прогнозата за времето сутрин, обед и вечер, апелира още експертът. /dariknews.bg