„Ние наричаме тази ограда „заешка ограда” и тя е с променлива геометрия. В долната си част тя е гъста, а нагоре е по-рядка. През нея може да премине прасе, крава или елен”, коментира пред Нова тв Михаил Рашков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура”. Поводът е катастрофата край Карнобат, причинена от диви прасета, за която вчера съобщихме.

Рашков посочи, че произшествието става край пътен възел. „Не можем в такива участъци да прекъснем пътищата, които излизат и влизат на магистралата. Винаги има една пролука. Проверен е участъка. Проблемът е, че не можем да прекъснем пътните връзки, там става пробивът. В неделя беше откриването на лова за едър, дивеч и е нормално авджиите да са разкарали животните, да има движение, което несъответства на нормалното“, коментира още той пред Нова тв.

Стадото диви прасета предизвика катастрофа на автомагистрала "Тракия" в нощта на 3-и октомври. За случката потърпевши разказаха в социалните мрежи. Колата на един от шофьорите е със сериозни щети при удара със животните. За щастие, няма човешки жертви.

„Видях кола на аварийни светлини, и докато мина до колата, ударих едно животно. Отбих, за да видя дали имам някакви щети. Имаше стадо прасета под магистралата, те бяха около 20 прасета. Пострадалата кола беше на аварийни, а пътниците бяха излезли от превозното средство”, разказа свидетел на опасната ситуация.

Инцидентът става на 323 километър на магистрала „Тракия”, малко преди отбивката за Карнобат. Оказва се, че там оградната мрежа, която предпазва излизането на диви животни на магистралата, е скъсана.