В североизточния край на град Бургас се намира птичият рай на България – Атанасовското езеро. То е свръхсолено, северната част е поддържан резерват, а южната – буферна зона, по-късно прекатегоризирана в защитена местност. Освен с лечебните свойства на черноморската луга, която е с доказан медицински ефект и любопитстово към неговите обитатели - 316 вида птици, сред които световно застрашени и вписани в Червената книга на България, езерата привличат бургазлии и туристи със своя уникален розов цвят.

Широко разпростанено е, че цветът на езерата се дължи на солничните рачета, съдържащи голямо количество каротиноиди (като морковите, червените чушки и др). Оказва се обаче, че солничните рачета са една от причините за розовия цвят на фламингото, тъй като те са основна част от неговара храна. Младите птици фламинго са с кафеникаво оперение. С течение на времето, колкото повече се хранят с каротин-съдържащи вещества, толкова повече той (каротинът) се натрупва в тялото и придава розовия цвят на перата и краката. И така всеки лесно може да разпознае възрастните екземляри - те са розови. А на какво се дължи цвета на солените басейни, вижте отговора на екологът Спас Узунов:

"Всъщност, макар и широко разпространено, това твърдение съвсем не е вярно. Солничното раче обитава води със соленост от около 20 до около 60-70 промила. Това си е екстремна соленост и малко организми могат да оцелеят при нея и при по-високи солеви съдържания. Над тази соленост солничното раче вече рядко може да се види. Червеният цвят в Атанасовско езеро се наблюдава в басейни със соленост вече над 100-120 промила. Там цветът се дължи на два фактора. От една страна при такава висока концентрация започва кристализацията на магнезиевите соли, които са червени на цвят. Но все пак има организми, които могат да живеят и при такива титанични условия. Такова е например едноклетъчното водорасло Dunaliella salina. То съдържа голямо количество бета-каротини, които му служат да се справи с осмотичното налягане, силната слънчева светлина и други вредни въздействия при високите солеви концентрации. Именно бетакаротините на това същество, както и високата концентрация на магнезиеви соли придават червеният (розов) цвят на водите в кристализаторите на солниците. Дуналиелата е намирана във води дори с 250 промила соленост. (за сравнение водите в Мъртво море достигат до 340 промила, в някои от басейните на Атанасовско езеро - до 300 промила, а кока-колата има съдържание на захари от около 110-120 промила). Една от тънкостите на солодобива е как хем да бъде съхранен бета каротинът от водораслото в крайния продукт, хем да бъдат премахната магнезиевите соли от него, понеже придават на солта солен вкус и не са особено полезни. Солта от Атанасовско езеро затова е много качествена и полезна, защото солничарите го могат това. Каква е тайната е въпрос на древна мистерия, до която могат да се докоснат само избрани, а аз не съм от тях", спореля своите знания Спас Узунов и добавя, че езерото става розово с увеличаване на концентрацията на солите, т.е. при изпарението на морската водапълни се през април или май, след това започва самото изпарение и към юни-юли вече започва да порозовява.

Солнично раче. Снимки: facebook.com/saltoflife.biodiversity.bg

Розово фламинго