Нови показания на трима свидетели – една бивша и една настояща преподавателка, както и ученичка отпреди 5 години, бяха представени в съда днес по случая с обвинения в блудство директор на ОУ „Христо Ботев“ в Ново Паничарево Христо Радев. Това стана ясно по време на заседанието в Окръжния съд в Бургас, на което трябва да бъде определена мярката му за неотклонение, след като прокуратурата протестира наложения на учителя домашен арест.

Днес бяха разгледани заверени преписите от разпита на трите свидетелки. Прокурорът смята, че от доказателствата може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, като за него се предвижда от 2 до 8 години затвор. Налице било предишно престъпление и висящо съдебно производство, за което стана ясно, че е претърпяна автомобилна катастрофа. Според обвинението съществува реална опасност учителят да се извърши други престъпления, докато е на свобода, затова настоява за задържане под стража. Друг мотив е, че обвиняемият е директор и евентуалните свидетели са поставени под психологическа зависимост от този факт.

Адвокат Кралев настоява да бъде оставено без уважение искането на прокуратурата. Записите с мобилен телефон не били годно доказателствено средство.

Свидетелските показания са от бивша преподавателка в училището, настояща учителка и бивша ученичка, които потвърждават обвинението срещу него, поясни прокурорът.

„Моето желание е да си остане тази мярка, аз не излизат от къщи. Имам заболявания, сред които високо кръвно“, каза директор Радев.

Новата ученичка, която е дала показания, е била в училището преди 5 години и се казва Гинка. Той каза, че твърденията не са верни, а измислени. Директорът смята, че някой е звъннал на трите свидетелки и им разказал какво да кажат. „Те това целят“, отговори той на въпрос дали жените, които го обвиняват не са станали много.