Скандалът в училище раздели Ново Паничарево: Артистична ромска Лолитка или безпомощна жертва на учител-педофил?

img

„Не мога да остана в ареста, там хората вече са се настроили и няма да ми е никак лесно”, промълви в съда 58-годишният учител Христо Радев, обвинен в блудство с 14-годишна ученичка

Новината, че директорът на ОУ „Христо Ботев“  Христо Радев е посегнал на непълнолетната ромка Радостина взривява общественото мнение вече седмица, а коментарите в социалните мрежи значително наклониха везната набеден, вместо обвинен. В Ново Паничарево настроенията са на двата полюса, а най-уравновесените местни жители искат просто истината, независимо каква е тя. Според хората в селото най-важното е да бъде възстановено спокойствието и провеждането на нормален учебен процес в ОУ „Христо Ботев“, което в момента гъмжи като кошер. Родители отказват да пускат децата си, а в началото на учебната година има и куп организационни въпроси, които изискват спешно решение. Всичко това обаче в момента е изместено на заден план от въпроса дали ученичката Радостина е артистична ромска Лолитка или жертва на учител-педофил. Днес директор Радев вече е в дома си в Ново Паничарево, където е под домашен арест, а страстите и въпросите по случая не утихват.

В съдебната зала прокурорът посочи, че според свидетелите – семейството на Радостина и още три момичета, в понеделник директор Радев е опипвал девойката по дупето и я целувал. А в записа, направен с телефон от самото момиче, се чувало как го моли да престане и да спре да се държи с нея, като с жена. Какви реплики се чуват от самия директор не стана ясно. В защитната теза на опитния адвокат Станко Кралев пък бе посочено, че съдебно-техническа експертиза на гласовете няма и това може да е едва ли не артистичен монолог, а самото обвинение постановка.

Има нещо гнило в Ново Паничарево

Радостина не е обикновена ромка, тя е от заможна фамилия. Бащата на момичето е шофьор на тир в чужбина, а къщата им се намира в непосредствена близост до школото. Ден след като белезниците на директора са щракнати, а селото обсадено от медии - и ученици, и жертва са весели. Радостина не иска да говори официално, но когато види медии излиза на стълбите на къщата, прегръща се пред обективите с приятелките си, разговаря с блясък в очите, в който не личи да е травмирана. Тя е спокойна, усмихната и гримирана. Това обаче не значи, че лъже.

От друга страна са преподавателите в училище, които не вярват, че Радев е извергът, в който бе превърнат за една нощ. За тях случилото се е немислимо. Почти никой от жителите на Ново Паничарево не вярва директорът да е педофил. Всички се съмняват. Още повече, че към свидетелствата на Радостина се прибавят и още три ученички, които твърдят, че и с тях е опит за блудства. Едната е братовчедка на Радостина. Ситуацията е патова! Христо Радев е учител почти четвърт век, а в един ден 14-годишна ученичка и три други възпитанички на училището хвърлят обвинения. Нима досега не е работил с деца, нима досега не се е срещал с момичета от ромски произход? Сред хората е известен като отличен организатор, перфектен ръководител, винаги изряден и точен, не е бил засичан в нелицеприятни ситуации. Мнозина обаче се питат може ли човек да има две лица.

„Аз съм учител от толкова години, за една година ли станах такъв, какъвто ме описват”, попита в съда той.

Без срам и с изправена глава

Директор Радев влезе в съда в четвъртък като истински учител. Той мина скромно, не криеше лицето си, не излъчваше притеснение и въпреки белезниците бе запазил респекта на учителя. В съда стоя изправен и обяснява кротко и логично, все едно е на учителски съвет, а не заобграден от прокурори, съдии и журналисти, обвинен в сексуално посегателство.

„Категоричен съм, че няма нищо такова и ще чакам истината да излезе на яве. Това е вендета от три фамилии срещу мен, за които през годините съм взимал мерки, спрямо правилника за вътрешен ред, спрямо родители и ученици”, заяви Радев.

Според него бащата на Радостина изпитвал омраза към него от години. Преди време, около 2004 – 2005г., директорът написал жалба по сигнал на съседи, че роднината на момичето краде дърва. Мъжът платил глоба и почнал да изпитва неприрязан. Това било началото на враждата. През 2010г. Радостина дошла от Гърция в Ново Паничарево, но не можела да пише, била напълно неграмотна. Включили я в подговителна група, но директорът не я пуснал в първи клас. Бащата подал сигнал, защото му трябвали детските надбавки и така директорът бил наказан.

Моментът - Лолитка или жертва. Какво е станало в понеделник?

„Тя дойде за малко, питаше нещо и тръгна. Тези думи ги казваше и аз се чудих защо. Явно това беше нагласено, защото първо влезе, понеже личната й карта не беше попълнена. Аз ги извиках с още едно момиче и им казах – попълнете си личните карти. След малко тя дойде и каза, че я е зацапала, а аз й отвърнах, че няма проблем и ще купим нова. След малко пак излезе и дойде да иска коректор. Явно това е била умишлена манипулация. Тя говореше: „Недейте да правите така, Вие сте директор и т.н, а аз се чудих защо”, сподели Христов.

Тази вечер той ще спи у дома си, дамгосан с тежестта на гнусно обвинение за посегателство върху дете. Христов е под домашен арест, а ромите в селото зорко ще следят дали няма да прекрачи прага, за да го уличат в нарушение и да го върнат в ареста.

Ново Паничарево винаги се е славило, че в селото има железен мир между цигани и българи. Досега напрежението там беше чуждо. Остава въпросът дали тази история - истинска или скалъпена, няма да промени тези отношения и кой от участниците в скандала ще остане с петно завинаги.

4 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

4 Коментара

 •  
  към иван
  2017-10-02 12:58:10

  Абе Иване што неси ебеш милата майка

 •  
  Иван
  2017-09-30 17:02:57

  Петно , съвест , клетва от мангал , това за тях не важи !!!!

 •  
  Георги
  2017-09-30 15:02:17

  Говорите за "лолитка", каква лолитка бе, това е долна циганска пачавра! От малка я обучават за гнусни шантажи и изнудване! Дано правосъдните органи проявят професионализъм и докажат истината! Гадно е, че примати ни бият с нашите нравствени ценности! Презирам Тодор Живков, че не си свърши работата докрай!

 •  
  edna
  2017-09-29 19:46:41

  Браво, много професионално написана статия.

Най-новото

Актуални теми

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос

Трагедия край Атия: Шофьор с "Шевролет" уби 16-годишен ученик

Жена почина след побой в Созопол, задържан е брат й