Човешки папиломен вирус (HPV) е един от най- разпространените вируси в света. Под това название се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тези вируси спадат причинителите на обикновените брадавици по тялото и на кокошия трън. Около 40 типа HPV се предават по полов път. Доказано е, че полово преносимите типове HPV са причина за рака на маточната шийка (РМШ).

HPV е широко разпространен вирус. На практика 8 от всеки 10 жени поне веднъж се заразяват с вируса преди да навършат 50 години. Шансът за зарязяване с HPV се повишава при повече сексуалени партньори. Инфекцията протича безсимптомно и в повечето случаи хората не знаят, че са заразени и, че заразяват партньора си.

„При повечето жени имунната система успява да елиминира HPV в рамките на 1-2 години след заразяването. В около 20% от случаите наблюдаваме продължително присъствие на HPV и инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване. Когато HPV се задържи дълго в клетките на лигавицата на маточната шийка, е възможно с годините да се стигне до предраково състояние, което ако не се открие и лекува навреме, може да премине в рак”, обяснява биологът на лаборатория „ЛИНА” Красимира Чернаева. Канцерогенният ефект на инфекцията с HPV може да бъде усилен от някои рискови фактори, като състояние на намален имунитет, тютюнопушене, дългогодишна употреба на хормонални контрацептиви, някои полово предавани инфекции и др.

В зависимост от способността им да предизвикват рак, типовете НРV, предавани по полов път, се разделят на нискорискови и високорискови.
Вирусните типове HPV, свързани с висок риск за развитие на рак на шийката на матката, се наричат високорискови. Te се установяват в 99,7% от случаите от РМШ. Високорисковите HPV причиняват и голяма част (40-90%) от аногениталния рак при жените и мъжете, както и част от случаите на орофарингеален рак.

Класическият метод за профилактика на РМШ е цитонамазката. Целта на редовния скрининг чрез цитонамазка е да се открият навреме предраковите състояния на шийката или вече наличен рак в максимално ранен стадий.

„След откриването на връзката между РМШ и HPV са разработени ДНК тестове, чрез които да се открива хроничната инфекция с човешки папиломен вирус. Това дава възможност на повече жени да установят своя HPV статус и да бъдат предприети мерки много преди тази инфекция да е предизвикала рак на маточната шийка”, допълва биологът на лаборатория „ЛИНА”.

Препоръките за изследване на HPV се различават според възрастта на жената.

Жени на възраст 30 или повече години

Ракът на маточната шийка в повечето случаи се развива при жени над 30-годишна възраст, тъй като има по-голяма вероятност HPV инфекциите при тези жени да персистират. Според препоръките за профилактика на РМШ всяка жена над 30 години трябва да си направи HPV тест, в комбинация с цитонамазка. Ако резултатите от цитонамазката са нормални, но HPV тестът е установил наличие на високо рискови типове HPV , това е индикация за риск от развитие на раково заболяване. Редовното провеждане на цитонамазка, съвместно с HPV тест, почти изцяло гарантира предпазване от развитие на цервикален рак.

Жени, по-млади от 30 години

Рутинното провеждане на HPV теста не е необходимо на тази възраст, тъй като HPV инфекциите при по-младите жени обикновено отшумяват без да предизвикат проблеми. Жени на възраст под 30 години трябва да се подложат на HPV тест, когато резултатите от цитонамазката им са патологични или неясни.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” използва най- съвременната техника за детекция на HPV- ДНК анализ чрез Real-Time PCR. Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации. Изследването се отличава с висока чувствителност и специфичност. Тестът за носителство на високорискови HPV – HPV скрининг дава отговор за наличие или отсъствие на някой от 12-те високорискови типа HPV (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 59, 59) без да се конкретизира типа на вируса. ДНК тестът за HPV може да се направи самостоятелно или в съчетание с цитомазка. Материалът за изследване се взема от канала на шийката на матката от акушер- гинеколог.