Станислава Тодорова е лъчезарна млада жена на 25 години и е част от екипа на Пожарната в Бургас. За разлика от повечето момичета, които мечтаят за лъскави корици и публични изяви, Станислава Тодорова е следвала сърцето си, като така преди 2 години влиза в една от типично мъжките професии, заема своето място и се чувства равнопоставена с колегите си. Днес тя е една от малкото дами в Пожарната, но затова пък с нищо не отстъпва на мъжете. Когато е правила своя избор, изобщо не е мислила за заплатата си, нямала е каквито и да било прагматични цели, просто е вървяла по пътя, който й харесва.

Станислава Тодорова е инспектор в група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ във Втора противопожарна служба-Бургас.

„Когато кандидатствах в Академията на МВР, първо желанието ми беше да работя в полицията. Не знаех, че има специалност „Пожарна безопасност“, приеха ме в нея. Опитах и ми хареса“, разказва са избора си инспектор Станислава Тодорова. В мъжкия свят на Пожарната днес тя се чувства по-сигурна и в безопасност.

„Не е леко, има много предизвкателства. Пред всичко онова, пред което се изправят мъжете, се изправям и аз. Но това ми харесва“, казва с усмивка младата жена. Семейството й я подкрепило в избора, който е направила.

„Най-голямото предизвикателство е работата с хората, те са различни и реагират по различен начин. Другото е начинът, по който трябва да осъществяваме превенцията и да представим работата си пред обществото, както и как ще запознаем хората с механизмите на безопасност“, каза инспектор Тодорова.

Тя смята, че най-важното в екстремна ситуация е човек да запази адекватно състояние, да не изпада в паника. Като всяка жена и тя готви и дава ценен съвет за дамите в случай на запалване в кухнята. „Хората трябва да знаят, че запаленото олио не се гаси с вода. Просто се слага капака на съда, за да се задуши. Пожар може да стане навсякъде, но човек може да реагира адекватно и трябва да знае, че има хора, които биха му помогнали“, каза още Станислава Тодорова.

Тя е една от малкото дами в Пожарната, която тези дни отбелязва Седмицата на пожарната безопасност, а на 14-ти септември е Професионалният празник на служителите от ГД”ПБЗН”-МВР. По този повод се провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред хората, като голяма част от тях са насочени към децата. Служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . В празничния ден, освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Организирани са и дни на отворените врати и приемни за граждани.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. Атрактивните демонстрации, които ще представят възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника, ще се състоят пред „Пантеона” в Морската градина на 13.09.2017г. от 18.00 ч.

Кои бяха най-големите предизвикателства пред пожарникарите през изминалото лято, кои са най-честите причини за пожари, за какво още хората търсят огнеборците в Бургас – очаквайте след малко в БургасИНФО.