Бургаски фитнес ентусиасти запретнаха ръкави и изхвърлиха над 10 торби с отпадъци от района с лостовете в двора до Базовото училище "Михаил Лъкатник" в ж.к. "Славейков". Емил Канев, Стоян Николов и Марио Малкездик са участниците в оборката, инициирана от Стоян. Тримата приятели, които живет наблизо и редовно тренират на лостовете в двора на училището, се организират в социалната мрежа и с лични средства закупуват чували, ръкавици, боя и принадлежности.

"Ежедневно тренираме тук и се опитваме да пазим това, което е останало от спортната площадка. Много ни е неприятно, че другите момчета, които идват, не пазят. Изхвърлят си кенчетата от енергийните напитки и останалите боклуци направо тук, където тренират, макар на 5 метра да има кофи за смет, мястото е заринато в боклук, а спортната база - изоставена и западнала, лостовете не са боядисвани с години. Затова решихме сами да почистим и да освежим мястото. И тримата работим, имаме семейства, но ще се стараем и за в бъдеще да поддържаме терена по някакъв начин. Тези лостове са предпочитани и повече посещавани от другите, които се намират в близост на спортния център. Искрено се надявам от училището да не решат да ги махнат, защото виждам, че от "паяка" (вид високо спортно съоръжение) се режат тръби, за да се правят заграждения на училището", каза пред репортер на БургасИнфо Марио, който е възпитаник на НБУ "Михаил Лъкатник" и с носталгия си спомня времето, когато игрището е било поддържано и разчертано, а те като ученици сами са взимали участие в неговата поддръжка в санитарните и спортни дни.

Преди седмици БургасИНФО писа за състоянието на лостовете (ВИЖ ТУК) и момчетата искрено са се надявали да бъдат взети мерки за почистването на района. В край на сметка те решили сами да се заемат с тази задача.

"Един ден докато тренирахме с Емил ми хрумна да направим нещо сами и му го предложих. Той веднага се съгласи, уговорихме се за събота да изчистим и да боядисаме. Писах във фейсбук, макар мястото да е малко и да можем да се справим двамата, но все пак ако реши някой да се присъедини към идеята. Много добре се получи, много съм доволен. Само боята свърши и утре ще се върнем за едно малко място да довършим. Ще го поддържаме и занапред, ние така или иначе ходим редовно там, 5 от 7 дни тренираме. Ще се радвам, ако и останалите, които ползват базата поне спрат да си изхвърлят боклуците тук", разказа за инициативата организаторът Стоян Николов пред репортер на БургасИнфо.

Момчетата добавят, че ще се радват, ако и от самото училище вземат някакви мерки за облагородяването на мястото.

Още един съвестен работник помагаше на бригадата днес. Дългоухия кокер Ръсти първи намираше всички изхвърлени бутилки, а след оборката самия той бе почистен от тръни и листа.

Ето как се мотивират фитнес маниаците в ж.к. "Славейков" (СНИМКИ)