Добра новина! Бездетните двойки с право на четири безплатни ин витро процедури

img

Така ще се увебичи раждаемостта, смятат от ГЕРБ

Обещанието на ГЕРБ за безлимитно ин витро се прероди в 4 безплатни процедури. МЗ обяснява, че няма смисъл от повече процедури, тъй като спада успеваемостта.

Това става ясно от портала за обществено обсъждане на Министерски съвет, където вчера е публикуван докладът на министъра на здравеопазването и промените в Проекта за създаване на Център за асистирана репродукция, съобщи Оф нюз. 

Още в предизборната си програма, а после и през месец май премиерът Бойко Борисов обеща безлимитни и безплатни ин витро процедури за семействата с проблеми, като първа точка за разрешаване на демографската криза. 

В мотивите си обаче здравно министерство посочва, че безплатното ин витро може да се увеличи само с един опит, тъй като при всеки следващ опит на асистирана репродукция успеваемостта намалява, а при третия опит има само 10% успешно оплождане. Сега държавата плаща 3 безплатни опита ин витро, с новите промени тези опити нарастват на 4. 

"Задълбочаващите се негативни демографски тенденции в България налагат прилагането на комплекс от мерки в дългосрочен план, които в своята съвкупност формират демографската политика в страната. Част от тези мерки са свързани с насърчаване на раждаемостта, като един от приоритетите в тази насока е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми. Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) сега финансира 3 ин витро процедури на едно лице. С предложената промяна този брой се увеличава на 4 процедури, като се добавят и 4 ембриотрансфери на размразени ембриони – дейност, която до сега не е финансирана от ЦАР", се посочва на сайта на Министерски съвет. 

Само преди три месеца лично премиерът Бойко Борисов обеща, че за асистирана репродукция ще се отпускат толкова пари, колкото са необходими за всички кандидати и опити без ограничение. 

"Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети приехме доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, заяви на 17 май премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на Министерския съвет. 

В новия проект на Министерство на здравеопазването обаче се вижда, че за първи път при ин витрото се добавят и 4 ембриотрансфери на размразени ембриони – дейност, която досега не е финансирана от ЦАР. /ПИК/

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас