Празникът Трифон Зарезан изкара стотици жители от различни поколения да празнуват заедно на площада в центъра на Камено. В града за пръв път се проведе Фестивал на домашното вино, където най-добрите майстори проявиха храброст да се състезават с качествата на произведения от тях елексир. Много настроение, народни песни и усмивки изпълниха площада. Сред хората бяха и доскорошният депутат Диана Йорданова, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, зам. кметовете Георги Георгиев и Димитър Петров. Водещ на програмата беше обичания бургаски актьор Стоян Памуков.

Трифон Зарезан започна с традиционното зарязване на лозята от най-опитните лозари, техника в работата с лозарските ножици показаха и Диана Йорданова и Радослав Балтаджиев. Сред лозята се изви и българско хоро, а гостите бяха посрещнати от местните хора с традиционната пита.

Празничното настроение после се премести на площада, където местните майстори на домашно вино се похвалиха с реколтата си. За доброто настроение се погрижи съставът за автентичен фолклор към читалище „Просвета -1927”, както и екипът на радио „Бургас”.

Общината покани и сомелиер, за да даде своята професионална оценка за качеството на напитките. Честта се падна на Ирина Генова. В надпреварата взеха участие над 10 смелчаги.

Първото място за най-добро домашно вино си поделиха Радослав Иванов и Слави Начев, съответно със сортовете димят и мерло. Критериите са няколко – цветът на виното, мирисът като се вдъхва дълбоко в чашата, вкусът, който се поема с малка глътка и накрая – послевкуса.

Втора награда взе Йордан Кабаков, а третата се падна на Митко Янов.

Юни Блан и Памид са най-предпочитаните сортове грозде, които се отглеждат в Камено. Най-големите засети трайни насаждения се намират в Трояново – 2600 дка, в Камено се отглеждат 200 дка, а в с. Ливада -150 дка.

Предпочитаните бели вина сред каменци са юни блан, димят, совиньон блан, мискет, а сред червените памид, мавруд, мерло и каберне совиньон.

Спецове уточниха с усмивка, че практиката по консумиране на вино се упражнява цял живот, а теорията се наваксва за кратко време.