Неповторим Трифон Зарезан в Камено: Най-добрите майстори вдигат пълни чаши за берекет, днес властва виното (СНИМКИ)

img

Фестивалът на домашното вино изкара на площада местни жители от различни поколения

Празникът Трифон Зарезан изкара стотици жители от различни поколения да празнуват заедно на площада в центъра на Камено. В града за пръв път се проведе Фестивал на домашното вино, където най-добрите майстори проявиха храброст да се състезават с качествата на произведения от тях елексир. Много настроение, народни песни и усмивки изпълниха площада. Сред хората бяха и доскорошният депутат Диана Йорданова, председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, зам. кметовете Георги Георгиев и Димитър Петров. Водещ на програмата беше обичания бургаски актьор Стоян Памуков.

Трифон Зарезан започна с традиционното зарязване на лозята от най-опитните лозари, техника в работата с лозарските ножици показаха и Диана Йорданова и Радослав Балтаджиев. Сред лозята се изви и българско хоро, а гостите бяха посрещнати от местните хора с традиционната пита.

Празничното настроение после се премести на площада, където местните майстори на домашно вино се похвалиха с реколтата си. За доброто настроение се погрижи съставът за автентичен фолклор към читалище „Просвета -1927”, както и екипът на радио „Бургас”.

Общината покани и сомелиер, за да даде своята професионална оценка за качеството на напитките. Честта се падна на Ирина Генова. В надпреварата взеха участие над 10 смелчаги.

Първото място за най-добро домашно вино си поделиха Радослав Иванов и Слави Начев, съответно със сортовете димят и мерло. Критериите са няколко – цветът на виното, мирисът като се вдъхва дълбоко в чашата, вкусът, който се поема с малка глътка и накрая – послевкуса.

Втора награда взе Йордан Кабаков, а третата се падна на Митко Янов.

Юни Блан и Памид са най-предпочитаните сортове грозде, които се отглеждат в Камено. Най-големите засети трайни насаждения се намират в Трояново – 2600 дка, в Камено се отглеждат 200 дка, а в с. Ливада -150 дка.

Предпочитаните бели вина сред каменци са юни блан, димят, совиньон блан, мискет, а сред червените памид, мавруд, мерло и каберне совиньон.

Спецове уточниха с усмивка, че практиката по консумиране на вино се упражнява цял живот, а теорията се наваксва за кратко време.
Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав