Много домоуправители, представители на сдруженията на собствениците, с лични инициативи и проекти са посетили Община Бургас, това каза Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство по време на Първата регионална среща на домоуправителите морския град, организирана от НСЦ „Асоциация на домоуправителите“.

По справката, която има от 2008 година досега са реализирани около 100 такива проекта. Всяка година средно между 50 000 и 100 000 лева се заделят за тази цел, като всеки един проект е на стойност до 10 000 лева.

Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство

„Общината е отворена към такива разговори и срещи, за да може да окаже компетентна техническа помощ и да насочи в това какво може да се случи и то да се осъществи чрез финансиране от страна на Общината”, посочи Коралска и допълни, че всяка година от бюджета на Общината се заделят средства, а половината от тях се представят под вид на финансова помощ, а от страна на домоуправителите се осигурява или труд, или материали и други средства. Коралска изтъкна, че Общината е само подпомагащ орган, а инициативата трябва да дойде от домоуправителите на сградите в режим на етажна собственост.

Какво прави Общината?

Подобрява вътрешнокварталните пространства, като през последните 4 години започна масова реализация на благоустрояване в тези пространства. Особено значение се обръща на к-с “Меден рудник”, като най-много благоустроени територии има там. Всяка година се заделят средно между 50-100 хиляди лева за инициативи за благоустрояване на междублокови пространства, като от няколко години към общината и общински съвет работи Агенция за публично частно партньорство, която дава възможност те да бъдат осъществявани. По думите й програмата е насочена основно към реализация на дейности по озеленяване, благоустрояване, поддържане на вътрешноквартални и междублокови пространства.

Изграждат се нови детски площадки. Над 60% от детските площадки в града са нови, като всяка година се заделят 300 000 лева за ремонт и изграждане на детски площадки. Тази сума никога не е достатъчна, тъй като те са били доста занемарени. Тази година също са предвидени средства в бюджета на Общината за тази цел.

Подобряване на ВиК инсталациите в отделни жилищни комплекси. Приоритетите по новата Оперативна програма “Околна среда” ще са свързани с подмяна на отделни ВиК инсталации в жилищните комплекси. “Сигналите, които получаваме от граждани ни дават индикация, че в комплексите “Изгрев” и “Зорница” са най-големите проблеми с ВиК системата и мрежата. Допълнителното разрастване в последните години и голямото застрояване са главната причина за този проблем. Бургас е много желано място за живеене и това води до увеличаване на населението и строителството. Това не става без контрол, но системите и съораженията на ВиК са оразмерявани за едни параметри и капацитет. Сега се преразглеждат в тези прединвестиционни проучвания по програмата и се дава нова прогноза и база, на която ще се направят новите проекти”.

Коралска покани домоуправителите да работят в тясна връзка с общината. „Ще се радваме, ако връзката с гражданите е много жива, за да може да ни дават идеи къде точно са най-уязвимите места, защото вижданията на общината може да са едни, а вижданията на хората други. Важно е да имаме общи цели, за да може повече хора да са доволни и ще усещат наистина това, което прави общината за тях, т.е. благоустрояването не е самоцел и общината следи внимателно всичко, което идва като информация. Отворени също са социалните мрежи и общината е дала големи възможности да получава информация от гражданите за това от какво те са недоволни и какво искат да се промени. Ошитваме се да реагираме на всеки един сигнал. В това наше желание апелирам за вашата помощ, защото е ясно, че 300 000 жители няма как да достигнат до общината, но ако работим в тясна връзка с домоуправителите, това ще е един много по-лесен процес и сме готови на такива периодични срещи, за да чуваме вашите въпроси и проблеми, както вие и да получавате отговоритe, които ви интересуват”, подчерта още Коралска.

Чанка Коралска представи състоянието и управлението на сградите в региона. Многобройните проблеми, с които се сблъскват домоуправителите при управлението на етажната собственост идват основно от това, че на едно място се налага да живеят хора с различни виждания. Когато те трябва да се обединят и да започнат да решават заедно общи въпроси и проблеми е трудно, и домоуправителите са най-наясно колко бавно се случват нещата. Част от тези проблеми до известна степен са овладени благодарение на Закона за етажната собственост от 2009 година, който въвежда регулация в отношенията между собствениците живеещи в сградите в режим на етажна собственост.

„За съжаление хората все още смятат, че този, който може да разреши проблемите им е Общината, защото така е било до 1989 година. До тогава всичко се е управлявало от местната власт, но когато се промениха нещата, хората трябваше сами да започнат да управляват тази собственост. 90% от жителите на големите градове са в режим на етажна собственост и затова познаването на Закона за етажната собственост е много важно”, каза Коралска.

В Бургас има най-много сгради с одобрени договори за финансиране на строителните дейности по Националната програма за енергийна ефективност – това са 183 жилищни сгради с 201 сдружения на собствениците.

Основната цел на Асоциация на домоуправителите е да подпомага дейността на домоуправителите в сградите на режим на етажна собственост. Тя е учредена още през 2011 година и е организация с нестопанска цел, като основните насоки, в които работи са подпомагане и развитие на отношенията между собственици, живеещи в сгради в режим на етажна собственост. Това каза в началото на срещата Анелия Иванова, консултант по правни въпроси, свързани с управлението на сградите. Според наблюденията на Асоциацията основните проблеми за домоуправителите са събирането на месечните сметки, които трябва да се разпределят, за да се управляват сградите. И да се опитат да накарат хората, които живеят в режим на етажна собственост да набират средства за фонд ремонт и поддръжка, който може да подпомага в бъдеще осъществяването на належащи ремонти. Да си домоуправител в сградата, в която живееш означава да поемаш много негативи от съсобствениците, от съседите си. Затова от Асоциацията са започнали срещи, на които да обсъждат проблемите, за да се стигне до решения, които да усъвършенстват работата на домоуправителите и да я направят по-успешна.

Анелия Иванова, консултант по правни въпроси, свързани с управлението на сградите

По-нататък срещата продължи с представяне на права и възможности според промените в Закона за етажната собственост от 2016 година. Бяха представени добри практики от Германия и други части на света, свързани с управлението и поддръжката на етажната собственост и пречупени през българското законодатеслтво. Бяха посочени възможностите за намаляване на разходите за енергия в сградата и как работят радио уредите - водомери и топломери, и могат ли да спрат кражбата на отопление и вода. Както и нови системи за контрол на достъпа със съхраняване на информацията на чиповете.