Кметове на населени места се превърнаха в спасители и лично участват в екстремните ситуации по оказването на помощ на закъсали в преспите хора. Един от тях е кметът на бургаското село Маринка Лъчезар Колев, който е превърнал личната си кола в снегорин. Той днес е бил сред ключовите фигури по измъкването на хората от автомобилите, блокорини между Маринка и Твърдица.

„Искам най сърдечно да благодаря на кмета на с.Маринка за добрата работа, която свърши днес, като помогна на нас и на поне още 10 коли и един автобус, закъсали между Твърдица и маринка заради силното снегонавяване . Тъй като снегорините отново ги нямаше, човекът беше излязъл в тази буря с личния си автомобил, пригоден като снегорин, за да може да помага на закъсалите на пътя. Още веднъж силни адмирации към този човек.“, благодарен е шофьор, бедствал на пътя.

Кметове на населени места от цяла Бургаска област се втурват да помагат с техника, с лични сили на бедстващи хора. Всеки от тях дава всички сили да извади хората от преспите, в действие се пускат трактори, верижна техника, но бъдете особено внимателни и вие, не рискувайте!