7 млн. лв. ще бъдат отпуснати за борба с битовата престъпност в следващите 3 мeсеца. Това стана ясно на извънредно заседание на кабинета днес. Вицепремиерът Румяна Бъчварова представи доклад на МВР за мерките, които ще бъдат предприети за ограничаване на кражбите в малките населени места и обяви специализирана полицейска операция, която ще продължи 3 месеца, а не както досега - за по седмица-две, и то там. Информацията съобщава „24 часа”.

Акцентът ще е в 5 области, където битовата престъпност е най-голяма. Над 1300 полицейски патрули ще обикалят малките населени места. Осигурени са пари за гориво. Нови 300 патрулки ще бъдат закупени през март. Бъчварова посочи, че от 2008 г. не са купувани нови автомобили за полицията.

Бивши военни се обучават в МВР, за да бъдат назначени за сътрудници по охраната и да имат полицейски правомощия при превенцията на битовата престъпност, обяви премиерът Бойко Борисов. "Тези 7 млн. лв. ще обезпечат дейностите на МВР против битовата престъпност за следващите 3 м. Ако следващото правителство иска - да го продължи. Ако не - като се върнем ще го реализираме", каза премиерът.