Сняг, студ и има голяма вероятност студът в събота и неделя да бъде "кучи студ". Това каза в студиото на "Денят започва" климатологът доц. Георги Рачев. По думите му, ще има 3 последователни ледени дни, като се очаква максималната температура да бъде около -5, а на някои места -7, -8 градуса, защото сутрин се очаква температурите да бъдат -15, -17 градуса.

"На 24 януари м.г. в Кнежа беше измерена температура от -24 градуса, а на места и още по-ниски температури. Така че въпреки глобалното затопляне, напълно нормално е да се отбелязват през януари такива ниски температури", заяви климатологът доц. Рачев.

Най-интензивни ще бъдат валежите на 5-ти срещу 6-ти януари. В тила на този средиземноморски циклон ще навлезе студен въздух от големите географски ширини, много свеж и много арктичен и при това температурите рязко ще се понижат. Очаква се силен сняг в съчетание със силен вятър и условия за навявания. Валежите ще бъдат по-слаби в западната половина на страната. Изключително обилни обаче, те ще бъдат в районите между Хасково и Бургас, като говорим за 30-40, а на някои места и 50 см сняг.

Прогнозите за София са 15-25 см сняг, но най-много се очаква в районите на Пловдив, Хасково, Стара Загора и Родопите, уточни доц. Георги Рачев.

Източник: БЛИЦ