Водката е е най-популярната напитка в света. Това е алкохолна напитка без цвят и с характерна спиртна миризма. В много страни водката се използва като неутрален алкохол в забъркването на коктейли. В славянските страни, в страните от бившия Съветски съюз и у нас тя се използва като самостоятелна напитка.

Човек може безкрайно да възпява водката като несравнимо приятно упойващо средство, обаче… Знаете ли, че водката може да се прилага много успешно и в други случаи, освен за приятно напиване?

В допълнение към традиционните употреби, водката е отличен антисептик, разтворител на мазнини и консервант, пише jilo.bg. Оказва се, че водката е много полезна и е добре винаги да я имате под ръка. Сега да видим точно къде може да ви е полезна:

1. Ако е необходимо да почистите бижута със скъпоценни камъни, сложете ги в чаша сводка за 5 минути. След това изплакнете с вода и избършете с мека кърпа. Бижутата ще блеснат като нови!

2. Ако лейкопластът или пластирът е здраво закрепен за кожата, вземете памучен тампон, напоен във водка и натъркайте хубаво пластира. Алкохолът ще се разтвори слоя лепило и после можете спокойно да го премахнете.

3. Ако тръгвате за морето, не забравяйте да вземете малка бутилка водка. Ако се случи да ви ужили медуза, компрес с водка значително ще облекчи болката. Това, разбира се, не изключва преглед от лекар.

4. За да почистите добре очилата си, ги избършете с кърпа леко, навлажнена сводка. Почистването с алкохол убива бактериите.

5. Ако дрехите ви са пропити с неприятна миризма, водката може да помогне. За да се обработят по-добре, сложете водката в пулверизатор. След обработка, облекло трябва да се проветри, а алкохолът ще неутрализира бактериите и ще се изпари.

6. За да се изчистят петната по прозорците, докато ги миете добавете малко водка във водата. Стъклата ще заблестят!

7. За да се удължи животът на отрязани цветя (рози, гладиоли, божури и др.), добавете във водата малко водка и захар. Водката унищожава бактериите, а захарта ще даде на растенията допълнително храна.

8. Ако ви е омръзнала борбата с плевелите, водката идва на помощ. Смесете 30 мл водка, няколко капки от препарат за миене на съдове и 2 чаши вода. Изсипете сместа в бутилка със спрей, разклатете и третирайте плевелите. Ще видите какви чудеса прави тази смес.

9. Стикерите и етикетите на новите вещи и дрехи от магазина, понякога се премахват много трудно. Накиснете етикета или стикера с малко водка на памучен тампон. Ще се отлепи много лесно, след което изплакнете с вода.

10. Обичате ли да правите сладкиши? Непременно добавете към тестото малко водка.Тортите, кифлите и всички сладкиши ще станат великолепни и още по-апетитни.

11. За да се отървете от насекомите, е необходимо от време на време да пръскате с малководка в участъците, където се събират.

12. Неприятната миризма на кратата се отстранява най-лесно като сложите във ваничката с вода, където ще ги киснете, сложите и малко водка. Правете това всеки път, когато усетите, че нещо с кратата ви не е наред. Както вече споменахме, алкохолът убива бактериите.

13. Ние ще добавим още един много полезен изпитан начин за употребата на водка. Ако искате да приготвите нещо вкусно месно ястие, мариновайте преди това месото с марината, в която има малко водка, горчица, лъжица кисело мляко и вашата любима подправка. Ще си оближете пръстите!/ПИК/