Спасителите на плажа ще бъдат оценявани по морал и поведение. В картотеки в Българския червен кръст ще бъдат вписани оценки не само на физическите им данни, но и моралните им качества. Сега преди всеки летен сезон спасителите преминават изпит за физическа годност, но се оказва, че това не е достатъчно. Много плажуващи се оплаквали от грубото отношение.

"Най-честото нещо, с което се оплакват гостите, това е показване на мускули, предимство, сила. Тя трябва да се показва обаче, във водата, когато спасяват човек", коментира пред bTV Илко Раев, председател на БЧК - Варна. Той обясни, че идеята е със създаването на картотеки спасителите да бъдат насърчавани към добро отношение. Най-добрите сред тях ще бъдат препоръчвани впоследствие за най-хубавите работни места.
И тази година заради недостига на кадри много от спасителите по Черноморието възрастово са в двете крайности - студенти или почти пенсионери.

Масовите проверки на водните атракциони по морето, които се провеждат от началото на сезона от служителите на Морска администрация-Варна, досега не са установили съществени нарушения, съобщават от ведомството.
До момента са проверени всички временни водни бази по Северното Черноморие, които предлагат джетове, водни колела и лодки, като част от масовите проверки на водните атракциони по цялото Черноморие, уточниха специалистите.

Най-честите нарушения, които са констатирани досега, са свързани с претоварване на плавателните съдове, а относно техническото състояние на атракционите не са констатирани сериозни проблеми. Проверките на водните атракциони ще продължат през цялото лято, казаха още от Морска администрация-Варна.