Бургаски тийнеджъри станаха от компютрите и на групички се втурнаха да вървят километри, унесени в лов на покемони, който продължава часове наред. „За първи път виждам сина ми да върви толкова много и да прекарва лятото си навън, вместо заседнал пред екрана вкъщи. За пет часа изминава 20 километра, но се опасявам дали пресича правилно, дали няма да се изкуши да ходи по рискови участъци и обекти. Тийнейджърите обикалят целия град.“, каза притеснена майка за новата мания на младите – играта Pokemon go. Само за няколко часа младежите са в състояние да изминат по няколко пъти маршрут като например: от площад „Тройката“, през бул. „Богориди“, през Морската градина, до мол „Бургас плаза“, „Странд“ и обратно. Морската градина е мястото, където има най-много малки виртуални чудовища (ВИЖ ТУК). В същото време покемони може да се намират дори в беседката пред блока, както и в самото ви жилище. Играта предразполага към търсене на съмишленици, създаване на нови приятелства и обратно – на истински врагове. Защото въпросните покемони воюват, завземат джимове и всичко изглежда изключително реално. Стига се до там, че дори родители се увличат по новата истерия, обхванала децата им.

Ето и какви съвети и разяснения дава запален геймър. Може би ще са от полза и за родителите, за да са наясно с новата мания на тийнейджърите и защо доскоро трудно ги изкарваха навън, а днес се застояват далеч по-малко в домовете си:

- Как да имаме Pikachu още от самото начало? Лесно и бързо. Когато ви даде да избирате между Bulbasaur, Charmander, Squirtle отдалечете се от тях ТРИ пъти след това трябва да се появи и вашия Pikachu. Готово!

- Как да играем играта? За да играете тази игра ще трябва да се размърдате малко. Със вашите крака ще трябва да направите няколко крачки и да излезете от вас! След като сте излезли, трябва да започнете да ходите, не става само да седите. След като сте навън започвате да ходите на където искате. По пътя ще се срещнете с ТРИ неща ПОКЕМОНИ/ПОКЕСТОП/GYM(Фитнес).

-Какво е ПОКЕМОН? Тука мисля че няма смисъл да говоря.

-Какво е ПОКЕСТОП? Покестопът е място в твоя град/село, на което като отидеш можеш да се сдобиеш с от 3 до 4 предмета + 50EXP. Тези предмети са Pokeball, Egg, Revive, Potion. Той се рефрешва на всеки 5 минути

Note: Преди 5 левел ще получавате само Pokeballs и Pokemon Eggs. След 5 левел ще получаваш до 6-7 предмета

-Какво е GYM(Фитнес)? Gym-a е място което ще може да използвате след като стигнете 5 левел. Когато вдигнете 5 левел ще имате опцията да избирате между три отбора:

Team Valor (Red)

Team Instinct (Yellow)

Team Mystic (Blue)

Note: Един път изберете ли си отбор няма връщане назад! (Ако ви се вдига пак до 5 левел може да си направите нов профил).

-Как да се бия в даден GYM? Лесно! Само трябва да отидете на него, следейки GPS-a на вашия телефон! След това просто цъкате на него. Ако Gym-a е от вашия отбор може да тренирате с вашия съотборник за да вдигате PRESTIGE на дадения GYM. Ако Gym-a е на противников отбор ще трябва да се биете с всички играчи от него за да го превземете.

Note: След като биете последния от листа, Gym-a не става автоматично ваш! Той ще бъде в неутрална позиция. Побързайте да сложите ваш покемон, който да защитава този Gym в противен случай някой от другите отбори може да ви го вземе набързо и да останете без Gym. Note2: За да пуснете вашия специален удар просто задържате върху екрана

- Какво е PRESTIGE? Prestige са точки които получавате когато се тренирате в някой Gym. Когато се тренирате вие вдигате вашия Prestige на Gym-a. Prestige-а е до някъде като EXP защото с него вдигате и нивото на Gym-a!

- Какво получавам след като превзема Gym? Вие получавате Defender Bonus! На всеки 20 часа вие ще може да събирате този бонус.

- Какво ми дава този бонус? Дава ви 10 PokeCoins и 500 Stardust на всеки покемон в Gym! Имате право само на 10 Gym-a да защитавате!

- Как да събера този бонус? Лесно! Само трябва да отидете в SHOP-a. Опцията ще се намира в горен десен ъгъл. Зелен щит.

- Какво е SHOP? Shop-a е място в което може да похарчите вашите PokeCoins. В магазина ще намерите PokeBalls, Incense, Lucky Eggs, Lure Modules, Egg Incubator etc.

- Какво е Pokeball. Мисля, че всички знаем

- Какво е Incense? Накратко това е джаджа, която един вид привлича покемоните към вас за 30 мин. Note: Покемоните извикани от Incense ги виждате само вие!

- Какво е Lucky Egg? Това хубаво яйце ви удвоява EXP-то което получавате за 30 мин.

- Какво е Lure Modules? Това е пак джаджа която привлича покемони но този път тя се пуска на PokeStop-ве. Той трае 30 мин Note: Този път всеки може да вижда покемоните!

- Как да пускам Lure-a? Лесно! Просто цъкаш на PokeStop и ще имаш иконката на Lure!

- Какво е Egg Incubator? Този инкубатор ви позволява да снасяте Eggs(Яйца).

- Какво дават яйцата? Има 3 вида яйца (не броя Lucky-то). Има яйца от 2KM от 5KM и 10KM(Да трябва да вървите толкова) Note: Няма да засича km докато сте в превозно средство! Note2: Колкото повече вървите толкова по рядък покемон ще "излюпите".