Бургаски тийнейджъри обикалят със завидна енергичност и хъс емблематични за града места да търсят малки чудовища. Те са виртуални и се казват покемони – герои от новата виртуална игра, която стана хит сред младежите и девойките Pokemon Go. Въображаемо чудовище може да уловите дори на пода в дома си. Те обаче изобилстват в Морската градина, а поке център има в двора на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, така че не се учудвайте, ако видите особен интерес към академичната сграда от страна на гимназисти и по-малки ученици. Със същата цел има допълнителен наплив и към спортния център в ж.к. „Славейков“, както и към други възлови обекти.

След 20 години виртуална история, покемоните оживяха в реалния свят. Обикновено геймърите водят доста застоял начин на живот, но създателите от Nintendo са намерили начин да ги извадят навън. Новата игра се играе на телефон или таблет, но също така изисква физическа активност от играчите и те трябва да отидат на реални места, за да уловят своите покемони. Pokemon Go използва така наречената аугментирана реалност (добавена реалност), която предоставя виртуални добавки към реалния ни свят.

Само за 2 дни играта застига twitter по използван трафик. А средното прекарано време в апликацията надвишава дори това във фейсбук.

Играта вече е абсолютен хит по света. Специалисти обаче предупреждават за няколко опасности.

В нормалния си вид Pokemon Go би трябвало да поиска разрешение за достъп до локацията на телефона ви, камерата, и др.

"Троянското" приложение иска достъп до 7 функции, като първата от тях е да изпраща и разглежда SMS-съобщенията ви. В такъв случай спрете инсталацията и изтрийте приложението.

Второто предупреждение за опасността от играта идва от английския таблоид The Daily Mail.

"Ентусиазмът на играчите може да се използва от педофили, които да примамят неподозиращи деца", предупреждава вестникът и добавя, че преди броени дни американски тинейджър е открил труп, докато търсел поредното "джобно чудовище" на Pokemon Go.

Играта вече е свалена над седем милиона пъти само в Съединените щати. Но официално достъпна веднъж в Европа и вие трябва да бъдете крайно внимателни, защото освен горните две предупреждение, новата мания се свързва още и с физически наранявания, обири и пътни инциденти. Играта е толкова пристрастяваща, че вече има случаи на пострадали при падане от бордюри и стълби, както и няколко случая на разсеяни от играта шофьори.

Американските власти вече предупреждават играчите да бъдат наясно със своето обкръжение, когато играят, за да не стават инциденти, а също и да не играят по време на шофиране, след като вече е регистрирана катастрофа на играчи, които са били толкова влгъбени, че са се блъснали в... полицейска кола!