Премиератa на „Лебедово езеро“ в Бургаската опера снощи предизвика истински фурор. Заради огромния интерес, билетите свършиха още миналата седмица, а допълнителните бяха изкупени за два часа. „Лебедово езеро“ се поставя за първи път на бургаска сцена и може да се каже, че е едно от най-красивите представления в страната. Грандиозният спектакъл предизвика бурни овации и успя да вдигне на крака публиката. Възгласи браво заслужиха примабалерината Веса Тонова, която влезе в ролите на Белия и Черния лебед, Емил Йорданов в ролята на принц Зигфрид, Милен Петров като злия магьосник Ротбарт и Даниел Тичков като шута, както и цялата трупа на Операта.

Брилянтната режисура на представлението е на балетмайстора проф. Хикмет Мехмедов, костюмите са дело на Цветанка Петкова – Стойнова, а сценографията на Иван Токаджиев. Асистент балетмайстор е Веса Тонова.

Снощи проф. Хикмет Мехмедов бе награден с кристално огърлие от зам.-председателя на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. То бе връчено на балетмайстора от проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Отличето е по случай 45 години творческа дейност на проф. Мехмедов и успехите му като хореограф и педагог.

Цветя за артистите изпратиха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Поморие Иван Алексиев, кметство Лозенец, ръководството на Държавен куклен театър – Бургас и др. От „Победа“ АД изпратиха специален комплимент за балетистите – кошница с шоколадови изкушения, която да ги подслади след тежките репетиции. Книжарници „Хеликон“ също зарадваха премиерния състав.

Добрата новина за почитателите на балета е, че „Лебедово езеро“ ще се играе отново тази събота от 14:00ч.

Афишът за месец юни ще предложи още много интересни заглавия. В сряда (1 юни) „Алиса в страната на чудесата“ ще се играе при вход свободен на открита сцена „Охлюва“ от 18:30ч. А на 2-ри юни почитателите на класическите произведения ще могат да гледат „Сватбата на Фигаро“ от 19:00ч. в залата на „Операта“.