Марш „Свобода за конопа” предстои днес, като целта на организаторите е да се види колко много хора в България желаят държавата да промени отношението си към конопа. Има статистика, според която в България има половин милион души до 36 години, които пушат канабис. 23% от 15-годишните у нас са пушили марихуана. Това са 50 000 деца, съобщи Нова тв. Темата е особено деликатна, статистиката стряскаща, а дебатът за това дали има полезна доза за медицински нужди е разгорещен.

Точно преди една година Христо разбира, че страда от онкологично заболяване.

„От юни започнахме да правим химеотерапии, лъчетерапии. Започнахме да се лекуваме с масло от марихуана”, разказва Тона, съпругата на Христо. Двамата се снабдяват откъдето могат с марихуана.

„Започва се от малка дози и се стига до върха на дозата. Три пъти на ден – сутрин обед и вечер. В момента сме на 15 кубика”, добавя Тона.

„Опитвам се да го намаля, за да не стана зависим и усещам, че по някой път вятърът ме лашка”, казва Христо.

Васил е един от хората, които са до семейството на Христо. Твърди, че и на него марихуаната му е помогнала. Днес иска държавата да разреши на всеки болен да има възможността да се лекува по този начин.

„Що се отнася до медицинската употреба и медицинската препоръка, със сигурност ние имаме нужда от една легална рамка”, обяви Васил Харалампиев, председател на Сдружение „Рестарт”.

От здравното министерство обаче не са съгласни.

„Националният съвет категорично отрича тази възможност на този етап. Ако нашите национални консултанти бяха застанали и бяха казали, че това е лечебен продукт, който помага по всички болести както се твърди, със сигурност Националния съвет щеше да подкрепи тази идея”, коментира Светлана Йорданова – секретар на националния съвет по наркотични вещества.