До края на годината ще се изгради цялата ограда на българо-турската граница. Към момента са поставени 26 км от основните приоритетни участъци от съоръжението. Това съобщи зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов по време на кръгла маса в Малко Търново на тема „Бежанската вълна и доброволческите отряди по границите”. Това предаде „Фокус”

Вече са подписани договорите с фирми- изпълнители за изграждането на нови 32 км. Срокът е 90 дни. „Искам да ви уверя, че в лицето на държавните власти - Главна дирекция „Гранична полиция”, МВР, се прави абсолютно всичко възможно да ограничи миграционния натиск. Оградата се строи в пресилени срокове”, каза Крумов. По думите му, областният управител на област Бургас и Крумов са обходили цялата гранична бразда, за да се види какъв е теренът.

„Много е труден, много е пресечен, но в сроковете, които сме си поставили- до 90 дни, още 50 км от оградата ще бъде изградена. Тя има огромен ефект за спиране на миграционния натиск”, допълни Крумов. Оградата е с около 40 см бетонови фундаменти и арматури в земята.

Първите три приоритетни участъка, които Гранична полиция е определила като най-рискови, са в района на Малко Търново, на Звездец, Средец. Крумов бе категоричен, че съоръжението няма нищо общо с преди изградения кльон. Височината е 4.5 м, с голям брой бодлива тел. Има има път, по който съвместни патрули на военни и гранични полицаи ще се движат с техника и ще реагират своевременно при миграционен натиск. Крумов обясни, че има и още един участък, който е проектиран и който е по поречието на река Резовска. Той предстои да бъде изграден.