Регистрацията и контролът на казаните за варене на ракия да минат изцяло към общините, вместо към Агенция "Митници". Това предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове е внесено от ГЕРБ. Информацията съобщава Dnes.bg.

"Кметовете много добре знаят къде по селата има ракиджийници и колко от тях работят реално", обясни Менда Стоянова, която сред вносителите на поправките.

Тя допълни, че след като казаните за варене на ракия отиват под контрола на общините, не е необходимо да има 6- месечна забрана за производство от 1 януари до 1 юни, защото контролният орган ще бъде до дестилерията и ще може да следи какво се случва.

От ГЕРБ предлагат да се въведе и регистрационен режим, с който всички юридически лица, които произвеждат внасят или търгуват със спиртни напитки или вино да се вписват в регистър към Министерството на икономиката.

"Това са продукти, които по закона се облагат с акциз и са на специален режим. Едновременно с това досега нямаше информация кой ги внася, нито на кого се продават", обясни Стоянова.