Дневна винетка за леки автомобили, поискаха депутати с промени в Закона за пътищата. Измененията са внесени от реформатори и патриоти. Това съобщава Dnes.bg В мотивите си народните представители посочват, че с еднодневната винетка ще се спре дискриминацията на шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден.

Това ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната, аргументират се още депутатите.

Искане и за тримесечна винетка е внесено от Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.
"Тя запълва празнината между едномесечната и годишната винетка", смятат те. Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.

Те са направили онлайн допитване, в което са участвали 2000 души. 90% от тях са били за въвеждане на три или шестмесечна винетка.

Според вносителите въвеждането на дневна и тримесечна винетка ще допринесе пътните такси да се събират обосновано и справедливо.