Наличните до момента доказателства еднозначно насочват към извод, че действията на Кирил Христов, с които е причинил смъртта на пострадалия – Никола Колев, не са били целенасочени към причиняване на общественоопасния резултат. Това са част от мотивите на Окръжния съд в Бургас, с които магистратите пуснаха под домашен арест собственика на ресторант „Принц Кирил“ в Несебър Кирил Христо, известен като Принц Киро.

Като анализирал доказателствено обезпечените факти по делото, съдът приел, че „актът на произведена стрелба с процесното оръжие не сочи за умишлени действия на обвиняемия“.

Според обвинението, след организирана почерпка в ресторанта, стопанисван от обвиняемия, при качване на пострадалия в автомобила, държейки в ръце законно притежавано оръжие – пистолет „Зиг зауер“, Кирил Христов е произвел изстрел. В следствие на това е било причинено единично огнестрелно нараняване на гръдния кош на пострадалия.

„Според Окръжния съд на Бургас, задържането на обвиняемия Христов по мярка за нетклонение, би се превърнало в една предварителна санкция, което е недопустимо според нормите на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Съдът акцентира: „че тежестта на обвинението не е в състояние, сама по себе си, да оправаде задържането на лицето, когато от данните по делото не могат да бъдат изведени факти, отнасящи се до съществуване на реална опасност от бягство или извършване на нови престъпления“. На основание чл.64 ал.4 от НПК, Бургаският окръжен съд определи наложената мярка „Домашен арест“. Съдът счита, че със същата успешно ще бъдат постигнати целите по чл.57 от НПК, съобразявайки характера на тази процесуална мярка и ограниченията, които законът налага във връзка с изпълнението й“, се казва в съобщение от Окръжен съд-Бургас.

При обжалване или протестиране, делото ще бъде гледано от Апелативен съд – Бургас, на 26.04.2016 г.