Близо 540 000 българи стягат куфарите за Великден и Гергьовден. Това съобщи пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Българите ще се насочат основно към свои близки, роднини и приятели, а туристическият бизнес очакват вътрешността на страната да бъде особено интензивно посетена. Интерес има и от чужденците от Западна Европа, които са впечатлени от начина, по който българите отбелязват двата празника. Сред предпочитаните дестинации са курортите в Родопите и в Стара планина.

Около 140 000 българи пък ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния, съобщи още Румен Драганов, цитиран от БТА. Интензивните пътувания на българите в чужбина ще започнат през май. По думите му техният брой за месеца ще надхвърли 440 000, а борят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка, ще е близо два пъти по-голям от този през март и април и ще достигне около 770 000.

Като цяло почивката за двата празника тази година ще е доста по-евтина, коментира експертът. Поради падането на цената на горивата почивките за Великден и Гергьовден ще са между 8 и 12 процента по-евтини спрямо предходни години.