На 25 и 26 юни тази година в Поморие за седми пореден път ще се проведе фестивалът на клубовете по народни танци „Хоро край поморийския бряг”.

Събитието се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и основната цел е да бъдат представени красотата, богатството и уникалността на българския фолклор. Участниците ще имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове и да опознаят древния и съвременен град Поморие.

В приятелска атмосфера с много настроение, клубовете ще могат да представят своите любими народни танци, да научат нови такива и да покажат какво ги прави така оригинални и неповторими.

Фестивалът няма състезателен характер. Клубовете ще играят едновременно, следните хора:

  • Тракийска област – Трите пъти, Боалийско хоро
  • Добруджанска област – Сборенка, Бръсни цървул
  • Северняшка област – Дайчово хоро, Пайдушко хоро
  • Шопска област – Четворно хоро, За пояс
  • Пиринска област – Ширто, Арап

Всеки клуб ще се представи и самостоятелно с едно хоро по свой избор в рамките на 4 минути, а танцьорите, участвали в шестото издание на фестивала, ще изиграят заедно и „Крепи се буцо“ /хорото, разучавано на семинара от 2015 г./

Специален участник във фестивала ще бъде Студентският ансамбъл при Югозападен университет „Неофит Рилски“ град Благоевград. Те ще представят традиционни хора от Средногорието.

Повече информация относно записването за участие и програмата на фестивала може да прочетете тук.