Кампания „ Стари вестници за нови книги" стартира в Бургас, организирана от Черноморски фар ЕАД. Тя ще премине под патронажа на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и с подкрепата на общините Бургас и Несебър и техните кметове - Димитър Николов и Николай Димитров.

На 22 април в двора на СОУ“Любен Каравелов“ в Несебър и на 23 април на лятна сцена „Охлюва“ в Бургас от 13 часа очаквайте хепънинга, ако сте дете от 7 до 12 години и донесете 3 кг. стари вестници ще получите нова книжка от издателство „Прес“.

Основната идея на кампанията е да разпали любов към писаното слово сред подрастващите. Целевата група са деца от 7 до 12 години. Инициативата има за цел да възпита навици и отношение към разделното събиране на отпадъчна хартия, обясниха организаторите.

Вече участие са заявили училищата ОУ“Васил Априлов“, ОУ“Княз БорисI“ , ОУ" П.Р. Славейков" от Бургас,НБУ "Михаил Лъкатник" . В детския хепънинг ще се включат клуб по спортни танци с ръководител Диана Мешкова, мажоретен състав от училище „Княз Борис“, както и таланти от училище „Васил Априлов“, БЧК-Бургас и БМЧК-Бургас, Театрална група към ОДК-Бургас.

„Побързайте и събирате стари вестници, /но без рекламни брошури на търговски вериги/, те ще ви донесат нова книжка в Деня на книгата 23 април. Тогава ще се срещнете с любими герои от детски книжки, магьосници и фокусници от приказния свят. До края на месец май кампанията ще премине през градовете Бургас, Несебър, Враца, Монтана и Велико Търново, а за послание към обществеността сме избрали „ С книги срещу агресията”, защото продължаваме да вярваме, че знанието си остава най-силното оръжие“, призовават инициаторите. Основен медиен партньор са изданията от групата на „Стандарт нюз”, а като кулминация на инициативата сме предвидили литературни вечери, които ще срещнат четящите хора с живия класик на българската литература-акад.Антон Дончев.