Артистите и музикантите на Държавна опера-Бургас ще се включат в националния протест под наслов „За спасяване на българската култура”. Демонстрацията ще се проведе от 17.00 часа на 18 април пред сградата на Община Бургас. Основното искане е, Министерството на културата да управлява и разпределя прозрачно бюджетните фондове, с които разполага. Те не са съгласни с провежданата политика от Министерството, основана на търговски, а не на културни принципи, не са съгласни и с финансовото задушаване на столетни национални културни институти.

Пред ноември м.г. над 100 културни дейци, библиотекари, музейни работници, служители в читалища, изпълнители от бургаската опира излязоха на протест в Бургас. „Редно ли е певци, балерини и оркестранти да получават колкото чистачката?”, попитаха риторично протестиращите. Този път в демонстрацията няма да участват читалищата в област Бургас. На съвещание на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища в София през седмицата е взето решение да се организират национални кръгли маси след края на летния сезон. Паралелно с тях ще се проведат и регионални такива, на които ще се набележат най-наболелите проблеми, след което ще се внесат в Министерството на културата и до съответните компетентни органи.

„Не че не сме солидарни и не че не сме съгласни с тях. Ние сме съгласни, тъй като Министерството на културата не отделя средства не само за читалищата, но и за всички видове култура. Като се има предвид, че нашата субсидия е два пъти по-малка от тази на регионална библиотека и регионален музей, след като те продължават да протестират, не знам ние какво трябва да направим”, каза инж. ик. Кольо Николов, председател на Областния читалищен съвет-Бургас и член на Върховния читалищен съвет, цитиран от „Фокус”.