Някога снимали ли сте улиците на Париж? Ако отговорът е да, то вероятно сте пропуснали точно онези 35 кадъра, които в момента красят стените на музей-галерия „Георги Баев” в Бургас.

Дълбоко въздействащите черно-бели фотографии на французина Пиер-Етиен Же бяха представени снощи в присъствието на самия автор и неговото семейство. Же гостува в морския град по покана на журналиста Иван Филчев и с помощта на галерията. Името на експозицията е вдъхновено от романа „50 нюанса сиво”, но приликите свършват дотам.

„Снимките са правени през петте години, в които живях в столицата. За това време успях да изляза извън клишето и да покажа истинския Париж, който не е само Айфеловата кула и Триумфалната арка”, каза фотографът. Всъщност Же не е пропуснал нито тях двете, нито стъклената пирамида на входа на Лувъра или виенското колело, просто никоя от тези забележителности не е главен герой в изложбата. Вместо това акцент в стрийт фотографиите са дяволитите послания, които си „разменят” стоящите един срещу друг барелефи на исторически сгради, силуетите на минувачите по улицата и запечатаните в перфетния момент водни струи на най-красивите фонтани в света. Една от най-впечатляващите снимки носи името „Ступор” и е хванала залязващото слънце във фенера на стълб от ковано желязо.

„Тази снимка никога нямаше да изразява същото, ако беше цветна. Вижте как изглежда небето – невероятно е. Черно-бялата фотография винаги е показвала повече от цветната”, сподели пред BurgasInfo Константин Костадинов от Бургаска фотографска общност, който също бе на откриването.

Пиер-Етиен Же и неговата съпруга бяха приятно изненадани от топлото посрещане и организацията на откриването. Талантлива възпитаничка на вокалния педагог Кина Христова изпълни вечния хит Je t'aime, както и Dernière Danse на Индила.

Любопитните да видят "35 нюанса от Париж", могат да го направят до 5 май на ниво 0 в музей - галерия "Георги Баев" при вход свободен.