Нов наръчник– „Биоразнообразие за начинаещи биолози” - разработен от специалисти и младежи - доброволци, изследвали главните местообитания на пеперуди, водни кончета, земноводни и влечуги в Поморие, ще бъде разпространен в училищата. Това съобщи днес експертът Здравко Колев, който е и автор на наръчника.

Данните в него са събрани след изключително задълбочени проучвания на „Живото злато на Поморие”. Проектът е финансиран по програма BG03 „Биологично разнообразие и екосистеми“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с подкрепата на община Поморие. 30 деца от две училища в града – ОУ „Христо Ботев” и СОУ „Иван Вазов”. В продължение на половин година ученици, преподаватели и експерти са проучвали подробно различните типове местообитания в общината със специална апаратура, като данните ще бъдат включени в Националната база данни за видовете (Националната система за мониторинг на биоразнообразието) сайта на Министерството на околната среда и водите. Подобна практика вече има в западно европейските държави, но е новост за нас.

Наръчникът съвпада с учебните програми, получил е отлична атестация от Министерството на образованието, а целта на авторите на проекта е в училищата да бъде въведен СИП по предмета.