Глобата за пренощуване на плажа отпадна по предложение на народния представител от Реформаторския блок Костадин Марков. Марков е и зам.-председател на СДС. Тази вечер той гостува в студиото на “Още от деня” по БНТ, за да коментираме темата с вчерашното спиране на скандална поправка в законопроекта за черноморското крайбрежие. (ВИДЕО)

По време на дебатите по второто гласуване на законопроекта, народният представител направи предложение, което бе прието, а именно – да отпадне първата дума в текста „пренощуването” и да остане „къмпингуването на определените за това места”.

Аргументът на Марков е, че няма как да се дефинира точно „пренощуването”.

Текстовете бяха насочени срещу тези, които самоволно узурпират изключителната държавна собственост, разполагат там палатки, бивакуват през цялото лято и най-вече замърсяват природата, за която претендират, че се грижат. Това заяви Костадин Марков. По думите му да се забрани пренощуването на плажа обаче е преминаване на границата и лишаване на младите от романтика.

„Да се забрани самото нощуване беше малко пресилено а и текст, който не работи”, заяви Марков. Той допълни, че ако в началото на демокрацията бяха направени Общи устройствени планове на общините, последвани от Подробни устройствени планове, презастрояването на Черноморието можеше и да се предотврати. Ако по същото време бе ясно регламентирано и къде може да се къмпингува или да паркират кемпери, запазването на Черноморието щеше да е по-лесна задача.