Спецсъдът ще гледа делото за атентата в Сарафово. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура за Труд. Двама души са обвинени за атентата на аеропорта. Това са канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиецът Мелиад Фара.

"Привлечени са като обвиняеми и предстои внасяне на обвинителния акт в Специализирания съд", каза прокурор Арнаудова. Според последната промяна в НПК, тероризмът се разглежда от спецсъда, поради което Бургаската окръжна прокуратура ще го внесе там.

Хасан и Фара са обявени за международно издирване, търси ги Интерпол. Обвинени са в терористични действия.

На 18 юли 2012 година камикадзе се взриви до автобус с израелски туристи на морското ни летище. Атентаторът и шестима души загинаха. Жертвите са петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. Израелците кацнали 20 минути преди атентата от Тел Авив и тъкмо щели да потеглят за Слънчев бряг с трансферния автобус.

Двамата обвинени са идентифицирани като Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 - 18.07.2012 година, те са забелязани в районите на Русе, Варна, Несебър, Слънчев Бряг и Равда.

Разследващите органи подозират, че горепосочените са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN и Ralph William RICO, като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности.

източник: в. „Труд”