Млади и енергични хора откриха с импровизиран коктейл на открито тази вечер преобразената част от фасадата на блок № 16 в ж.к. „Възраждане“ в Бургас, която придоби широка популярност. Тя е украсена с графити рисунките от твореца Иван Янков – Esteo. Там на мястото на старите нецензурни надписи има красиви образи на дете и куче, под което има надпис „Хората могат да те излъжат, животните – никога“. Съседната сграда в момента е със старите, познати от години драсканици и тя е следващата цел на инициаторите.

Инициативата за рисуване на стени и градски пространства „Изкуство за изкуството“ е естествено продължение на благотворителната изложба „Еклектика“, проведена през август 2023 г. Тя обедини над 20 артиста, които дариха картините си, за да се съберат средства за облагородяване на градската среда на Бургас. Събраните от продажбата на творбите средства се използват за изрисуване на фасади и обществени пространства от професионални графити артисти. Инициативата е дело на Сдружение в обществена полза „Посока Бургас“ и се осъществи по идея на гл. юрист на сдружението Ивайло Найденов. „Посока Бургас“ е гражданска платформа за общественозначими каузи, идеи и важни проекти за Бургас.

„Идеята е международна. Всички хора по света, които се занимават със стрийт арт изкуство искат да вложат това в града, в който живеят, да се разкрасят градските площи, надраскани и порутени сгради да се направят по-красиво място. Искахме да пренесем тази идея в България. Много отдавна говорих с арх. Бурулянов да направим това в Бургас, в началото беше малко скептичен. После започнахме да се катерим по блокове да правим разни неща и накрая се роди идеята да стартираме с един блок. Това е първата такава фасада, имаме още няколко запланувани и се правят проекти. Това са резултати тук, сега и веднага, които всеки може да види, в които да участва и да помогне, ако пожелае. Целта ни е да бъде красиво и хората да се радват.“, каза авторът тази вечер.

На въпрос как са реагирали хората от блока, той отговори: „В началото бяха малко скептични, а сега искат да слагат камери да пазят това, което сме го направили, за да не го надраска някой. Искаме градът да се развива с изкуство за добро“.