Задържани при акцията в Бургас по сигнал за контрабанда на гориво застанаха с лицата и имената си пред медиите, за да разкажат за преживяванията си в полицията. Най-фрапиращи бяха оплакванията на шофьора Илия Събев и на деловодителя Таня Шопова. Всички заявиха, че са били притискани, за да злепоставят фирмата, началниците си и конкретно лице.

„ Когато пишех, казаха ми да пиша фирмата на Николай Филипов. Този човек дава работа на над 1000 души.“, каза Янчо Преснаков – капитан на кораб „Джъмбо“.

„На 16 май, в 8,10 часа сутринта бях задържан от три лица, които се представиха като полицаи, бяха цивилни. Казаха ми да застана до камиона и да не мърдам. Изпълних техните разпореждания и през целия ден ме държаха прав, без вода, без храна, не ми даваха да звънна на никого. Казаха ми, че всичко скоро ще приключи. През цялото време докато бях задържан при тях, са притеснявали близки и приятели, че съм издирван.

Следобед ме качиха в тяхната цивилна кола и ме закараха в дирекцията на МВР в Бургас. Започнаха леки въпроси като „Женен ли си, разведен ли си, имаш ли деца, каква кола караш?“. Всичко беше нормално. В 19,30часа ми докараха заповед за задържане за 24 часа. Казаха ми, че по принцип тя се изпълнява, няма нужда от адвокат. Аз им казах: „Добре, ще разпиша, няма проблем“. Питаха ме дали искам да уведомят някои мои роднини, казах не, защото няма смисъл да ги притеснявам. А те през това време са били притеснявани. В 23 часа започнаха вече по-сериозни заплахи. Като казаха: „Ако не кажеш, ще те обвиним в неразкрити убийства, ще лежиш за дълго в затвора, както можем и да ти подхвърлим наркотици в колата. Разбирате ли, мен сега ме е страх да изляза от вкъщи, страх ме е, че могат да го направят и да ме обвинят в нещо, за което аз не съм виновен. Как може да обвинят за едно убийство човек, който е невинен и да го вкарат в затвора. Това възможно ли е изобщо? Аз до този ден имах голям респект и уважение към тези хора, защото си мислех, че те си вършат работата. Започна се бой, казваха ми: „Кажи така, кажи така...“. Аз отговорих, че няма как да кажа такова нещо, защото то не е вярно. Оттам започнаха обиди: „Ти нямаш деца, защото си п...ст, ти си лягаш с шефа си, ще видиш сега какво ще става, ти си нещастник, изрод, не си полезен с нищо за държавата, ще те убием от бой“. Аз им казах да не ме заплашват, че ще си изкарам медицинско затова, че ме удрят. Оттам започна истинският, зверски бой. И така ме удряха, явно знаят къде. Казаха ми по едно време: „Седни на стола, защото не можем да те стигнем, много си висок и не можем да те ритаме. Седнах на стола и взеха да ме ритат в гърдите, събориха ме на земята. Жестоко удряне и бой. После ми казаха как ще ме ... в затвора. Изкараха един чадър и взеха да ми дърпат гащите.... Падна ми перде пред очите ми, вярвайте ми, сякаш минаха години от живота ми. В момента, в който се съвзех им казах, че ще им кажа каквото искат. Те бяха много доволни, изправиха се и казаха: „Явно чадърът е много голям и върши работа“, разказа Илия Събев. Той заяви, че това което полицаите искали да каже е, че товари контрабандно гориво за бензиностанция.

За случая с чадъра имал медицински прегледи, ходил е в Спешно отделение, днес – при хирург, който го е освидетелствал. Съдебно медицинско не можел да се изкара в момента, защото е събота и неделя.

Деловодителят Таня Шопова също е била откарана в ОДМВР в Бургас.

„В началото си говорихме, към сутринта дойде цивилна жена - с дънки, маратонки и яке. Каза ми да стана и започна да ме удря по главата, лицето, ушите и ми крещеше: „Признай“. Казах й че въпрос дори не ми е задала. Каза ми: Не се прави, че не знаеш, така мога да издържа и четири часа. Аз започнах да си държа ръцете на главата, за да не удря. За да си пусна ръцете, започна да ме удря по ребрата. Спря по едно време, излезе, върна се и пак започна и аз накрая като седнах от умора на дивана, тя спря и ме задържаха за 24 часа. Сутринта като ме пуснаха, отидох на преглед за ухото, малко по-трудно чувам с него, ръката ми беше синя и подута. Правих снимка на ръката, имам натъртване на реброто и главоболие. “, заяви Шопова.

„Предприемаме действия по подаване на жалба до компетентните органи, защото полицейското насилие е факт, лично аз не съм срещал толкова тежко полицейско насилие, каквото е осъществено тук“, каза адвокат Калоян Кръстевич.

От полицията в Бургас днес съобщиха, че съвместната специализирана операция е проведена с участието на служители на МВР, Агенция “Митници” и НАП, под ръководството на Окръжна прокуратура - Бургас по получен сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и за съхранение на акцизни стоки в особено големи размери без разрешение.

„В хода на операцията е образувано досъдебно производство, по което са иззети множество веществени доказателства. Всички извършени действия са докладвани за одобрение в Окръжен съд - Бургас. Процесуално-следствените и проверовъчни действия по образуваното досъдебно производство продължават.

Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица. Въпреки това, на база публикации в някои медии, с вчерашна дата със заповед на Директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредена вътрешна проверка по изнесените в медиите данни. В случай на установени нарушения или превишаване на полицейските правомощия служителите ще бъдат санкционирани дисциплинарно.“, допълват от полицията.