На Велики четвъртък или на Велика събота, когато боядисваме яйца, първото от тях се обагря в червен цвят. С него се помазва челото и бузките на децата, благославяйки ги с най-добрите пожелания. Яйцето се поставя пред иконата на Богородица, пише dariknews.bg.

Ако кандилото у дома гори, топлината може да повреди яйцето и затова го поставяме на чисто място, където може да остане цяла година.

След боядисването на новите яйца, хората, които пазят миналогодишното яйце от Великден, го изваждат и на негово място поставят новото.

Според някои митове, великденското яйце може да се постави и под възглавницата на болно дете с молитва и надежда за бързо оздравяване.

Хората, които имат двор, заравят миналогодишното яйце на чисто място в двора, за да донесе плодородие. Старото яйце може да бъде заровено в близост до дърво или да се изгори на място, където се горят свещени неща – икони, фитили от кандило, салфетки, с които сте увили нафората.

Може да изхвърлите старото яйце и в течаща вода – река, поток. Някои хора гледат дали старото яйце е здраво и така очакват добра и щастлива година.

Ако се чудите как едно яйце, сварено преди година, не се вмирисва за толкова дълъг период, погледнете черупката. В случай че черупката му е цяла, няма да имате никакъв проблем с това. Ако все пак това ви притеснява, може да го държите в хладилника или фризера до следващия Великден.