Млякото в България е по-скъпо отколкото в страни като Германия, Франция, Великобритания и Япония.

Масово българският айрян е направен от сухо мляко. След началото на войната суровината се внася поголовно от Украйна у нас. Ниската цена на сухото мляко го прави отлична компонента за родната продукция, която по този начин пести пари от свежо прясно или в случая подквасено кисело мляко за яйрян. Сирене, кашкавал и яйрян от сухо мляко и палмова мазнина нямат никаква хранителна стойност, а точно обратното - вредни са за организма.

Това заяви пред "Труд news" Симеон Караколев, председател на националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думуте му, сухото мляко се влага основно в най-евтините и имитиращи продукти.

"Може ли да си представите, че на пазара си имаме "сирене" със 78% съдържание на вода! Важно е да се четат етикетите, защото този продукт може да е всичко друго, но не и сирене. В него няма нито свежо мляко, нито закваски, нито процес на зреене. Имаме водица, сухо мляко и палма", посочи още Караколев.

В имитиращите продукти най-често се слага сухо обезмаслено мляко, палмова мазнина, калциев хлорид, емулгатор, сол и мая.

Проверка показва, че кофа от 10 килограма имитиращо сирене струва 49 лв., или по 4,90 лв. за килограм. В същото време качественото сирене у нас варира между 20 и 25 лева килото, което прави имитиращият продукт 3 и 4 пъти по-евтин.

"В момента в цял свят козето сирене е хит, ние имаме прекрасно козе сирене, но вече почти си нямаме животни, които да го произвеждат. Държавата убива животновъдството. Нещо повече - не предприема мерки за спиране на вредните суровини и продукции. В една Франциия или Германия това не може да се случи, защото политиците и самият бизнес моментално ще излязат и ще кажат - не, ние няма да продаваме това на хората, защото това е вреден боклук", възмути се Караколев,