Подвигът на българските воини, спечелили битката край Одрин и из тракийските полета, се чества днес – на 26 март. Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет.

На 26 март (13 март стар стил) 1913 г. с превземането на Одринската крепост, завършва една от най-блестящите операции на Българската армия през Балканските войни (1912-1913), донесла свободата на тракийските българи. Крепостта е сред най-силните, добре укрепени и модерни за времето си крепости в цяла Източна Европа. В плен попадат 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и има 6329 ранени.


Като носители на българския дух и като отговорни пазители на родовата памет, днес членовете на Тракийско дружество „Одринска епопея“, съвместно с Община Поморие, организираха поклонение по повод годишнината. В храм „Свето Рождество Богородично“ беше отслужена панихида за упокой на предците ни, жертвали се за свободата на своите поробени братя. След църковния ритуал, при паметната плоча на тракийските бежанци дамите от Певческа група „Тракийка“ с ръководител Дора Арбова поднесоха музикален поздрав към присъстващите. Със слова за преклонение пред безкористния героизъм на хилядите българи, председателката на Тракийското дружество Ана Тодорова благодари на всички за това, че заедно съхраняват спомена за Деня на Тракия и предават неговите традиции и поуки през поколенията.

Венци и цветя при паметните плочи поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, членовете на Тракийско дружество „Одринска епопея“, общински съветници, общественици и жители.