Димитър Бербатов, който преди няколко дни обяви своята кандидатура за президент на Българския футболен съюз (БФС), беше специален гост в предаването "Арена спорт", за да говори за програмата за развитие на родния футбол, която той и неговия екип представиха.

Пред БНТ бившият капитан на националния отбор призова за организирането на един прозрачен конгрес на 15 март догодина и допълни, че "битката вече върви към своя край"

"Битката е дълга и все още не е приключила. За да може всичко да се реши на 15 март, подготовката на конгреса трябва да бъде безупречна, за да няма обжалвания после. Всичко трябва да приключи тогава и да започне да се работи и да се надгражда. Нашата идея, надявам се и тази на другите кандидат президенти, е всеки да направи така, че да правилата на конгреса да бъдат тези по устав и по закон. Ако трябва всички заедно ще работим с БФС, за да има прозрачност. Журналистите също ще трябва да бъдете допуснати до залата. Апелирам към всеки, който иска конгресът да бъде проведен по честен начин, да говори, да показва и да изискваме от БФС да бъдат направени правила, които не изискват машинации. Не допускането на журналисти автоматично показва, че искаш да скриеш нещо", започна голмайстор №1 в историята с екипа на България.

"Ние водим тази битка вече три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш и ако те не се случват, ти ще реагираш. Битката вече върви към своя край и последните стъпки трябва да се извървят по правилния начин. Подадената оставка не означава, че всичко е цветя и рози. Има още няколко малки крачки, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до този правилно проведен конгрес и там да се реши всичко", продължи той.

Бербатов говори детайлно и около редица важни елементи в програмата на неговия екип за развитие на БФС, сред които - мандатност на президента, отделянето на професионалния футбол в професионалната лига, формата на първенството, ТВ правата и други.

"Очевидно е защо искаме да се въведе мандатност на президента на БФС. Когато 18 години имаш цялата власт и никой не ти търси отговорност за случващото се, стигаме до този момент, в който футболът ни е много слаб. Във всяка една сфера трябва да има мандатност. 12 години се предполага, че е достатъчно време, за да изпълниш целите. Това важи като цяло за спорта и спортните федерации. Във футбола въвеждането на мандатност става чрез промяна в Устава на БФС. Дали има нужда от подобно нещо и в другите федерации? Това трябва да попитате хората в тях", коментира кандидат-президентът на БФС.

"Футболът вече се превърна в бизнес и понякога трябва да бъде управляван като такъв, за да генерира приходи. В същото време обаче не бива да забравяме, че това е спорт. Има ги и двата елемента - спорт и бизнес. За това в Изпълкома трябва да има хора, които са бизнес и спортно ориентирани, за да има симбиоза. На въпроса защо няма да има президенти в Изпълкома - когато се отдели професионалният футбол от БФС, просто няма да има смисъл от тях. Професионалната лига трябва да администрира първенството, както е по цял свят. Това е един от видните проблеми за решаване. Когато се случи, президентите на клубовете могат да се съберат и да направят своя продукт, който впоследствие да продадат. Така ще се вдигне и нивото на игра, и ТВ правата. По този начин ще има повече финанси за всички", каза още той.

"Форматът на първенството е деликатна тема. Ще инициираме дискусия с клубовете, защото става въпрос за тях. Ще ми бъде интересно да разбера какво те мислят. Ако те не са съгласни с нас, да могат да ни дадат доводите защо. Това ще бъде полезно и за нас, и за тях, за да може футболният продукт да заработи по-добре отколкото в момента. Тази двумесечна пауза между полусезоните е изключително дълъг период. Много родни специалисти също са се изказвали по темата. Ние няма да измислим нищо ново - гледаме в другите държави как го правят. В един момент ще трябва да се опита нещо ново", продължи бившият играч на Манчестър Юнайтед.

"Българското първенство според мен струва около 70-80 милиона. Българският фен си гледа нашето първенство и се интересува живо от него. Когато се съберат сумите, които плащат хората, се получава една солидна цифра, а в същото време телевизията плаща 6-7-8 милиона. До 70 разликата е голяма. Трябва да дадеш много повече на клубовете, а и те да си го търсят. Ако се разпределят правилно процентите от ТВ правата, мисля че до голяма степен ще бъдат решени финансовите проблеми", допълни Бербатов.

източник и снимка: БНТ