Бургас кандидатства за финансиране за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура на „Индустриален парк – Фаза 2“, което пряко ще се отрази на трафика на входа нанай-големия жилищен комплекс "Меден рудник" и на предприятията,разположени там. Проектът е на стойност 39 962 188 лева безвъзмездно финансиране и 1 159 328 лева съфинансиране. Предложението за това бе на кмета Димитър Николов и бе подкрепено с 47 гласа „за“ на днешната сесия на Общинския съвет.

„За тези 40 милиона участват 3 логистични парка – Бургас, Видин и Божурище. От гранта, който се осигурява от Европейския съюз чрез Плана за възстановяване и устойчивост, се одобряват 80% безмъзмездно финансиране, останалите 20% ще бъде съфинансиране. По втора фаза на Логистичния парк, инфраструктурата, която ще бъде изградена, ще даде възможност с изграждането на обхода на „Меден рудник“ работещите в тази част на града да влизат по Южния обход и да отиват обратно към града. Дълго време говорихме за втори вход и изход на „Меден рудник“. Тази инвестиция, ако бъдем одобрени от министерството, ще помогне за отпушването на трафика и ще даде възможност на всички работещи не само в новата част на индустриалната зона, но и на съществуващите предприятия на ул. „Търговска“ - улицата, която минава от входа, посока запад, след „Мосю Бриколаж“ и др., да имат модерна, качествена инфраструктура, а новоизграждащи се предприятия да функционират чрез новата пътна развръзка. В момента кандидатстваме, каквото и да бъде одобрено, ще се борим максимална част от инфраструктурата да бъде изградена със средствата, за които кандидатстваме по Плана за възстановане и устойчивост.“, обясни кметът Димитър Николов.

По време на дебатите в залата във връзка с развитието на индустриалните зони в Бургас, беше повдигнат въпроса и за Равнец.

„Общината пропусна огромен шанс да доведе инвеститор заради едни сънища на един човек. Има решение на Министреството на транспорта, че това не е летище. Има решение на ВАС, че се отменя жалбата на областния управител относно решението на Общинския съвет. Община Бургас трябва да работи за своите граждани, нейните граждани са двигателят, те дават приноса една община да е успешна“, каза по темата архитект Дилян Георгиев – общински съветник от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Припомняме, че най-големият противник на инвеститициите, които Общината се опита да привлече към Равнец, беше депутатът и председател на СЕК Константин Бачийски, а решенията на Общинския съвет по темата бяха атакувани от областна управа.

На сесията днес стана ясно, че Община Бургас вече няма правомощия върху територията на бившето летище Равнец и тя е държавна. „5-годишният срок, който държавата беше предоставила на Община Бургас да го реализира, изтече. В момента територията е държавна собственост, така че отговорността вече е на държавата. Ние направихме всичко възможно чрез два инвеститора да си изпълним мисията. Уви! Всички тези обжалвания отнеха възможността на Община Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

Дирекорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ Ивелина Стратева припомни как се стигна до тук.

„Равнец е най-голямата индустриална зона на територията на община Бургас. Имотът е държавен. Беше ни предоставен при условие, че привличаме сертифицирани инвеститори. А за такива държавата предоставя финансиране по закона за насърчаване на инвестициите като покрива изцяло разходите по довеждаща инфраструктура. Имаме 4 такива проекта, които се изпълняват на територията на община Бургас и сме привлякли инвестиране за довеждаща инфраструктура. Имаше такава възможност и за Равнец. Дори два пъти. Имахме две постъпили инвестиционни намерения и двамата инвеститори бяха големи. Двамата подадоха докумети за сертифициране и заявиха мярката за 100% изграждане на довеждаща инфраструктура. Единият от тях е голяма публична датска комания – лидер в производството и съхранение на водород. Заявената инвестиция беше в размер на 150 млн. лева, проектът получи подкрепа от Общинския съвет и предварително съгласие за продължаване на процедурата по сертифициране. В същия този момент бургаски народни представители се втурнаха да „спасяват“ територията, министерства решиха, че там трябва да има летище, въпреки това, че беше предоставена територията за индустриална зона. Решението на Общинския съвет се оспорва от областния управител, инвеститорът замрази намеренията си и все още текат делата по тази процедура. Междувременно попитахме ресорните министерства каква територия е необходима за бъдеща леттелна дйност на държавата, за да може реално да привлечем инвеститор в тази територия и там д се случи нещо. Оставената територия беше на над 2 000 дка, което е повече от Летище Варна. Останалите 1200 дка започнаха да се предлагат на потенциални инвеститори. Беше изключително трудно, тъй като с първия проект имаше международен отзувк. Там се ангажира датския посланик, койт се опита да разбере защо се е стигнало до тази ситуация – хем има подкрепа от държавата, хем няма, а Общината е съгласна. Но така или иначе – опитахме се да привлечем втора компания. Това беше голям гръцки инвеститор, който подаде предложение за 1200 дка, да развие затворен цикъл индустриална зона, която освен водород, има производство на елементи за фотоволтаици, на електрически зарядни станции и т.н. Заявената инвестиция беше 600 млн. лева. И това решение се оспорва от областна управа. Бургас и България загубиха шанса за подобен проект.“, каза Ивелина Стратева.

„Петте години изтекоха, вече на тази територия Община Бургас няма никакви правомощия. Ако имаше – ние със сигурност щяхме да кандидатстваме с двете зони. Датският посланик събра посланиците на всички държави-членки на ЕС, за да ги информира как България, в частност -Бургас, посреща първокласен европейски инвеститор. Това беше коментирано и в Европейската комисия като лош пример за привличане на чужд инвеститор. Преди два дни прочетох, че ЕК е информирала българската държава и Гърция, че е готова на 100% да финасира изграждането на тръбопровод за зелен водород между пристанище Солун и София. Понеже имаше подмятания преди за какво ни е зелен водород, ето – Европа, като чуе за зелен водород е готова да плаща на 100%. Но... птичето излетя!“, каза кметът Димитър Николов.