Работници и служители на „ЛУКойл Нефтохим“ в Бургас блокираха днес изхода на Бургас, в района пред бензиностанция ОМВ в посока АМ „Тракия“. „Заводът на майка ми и моя баща, в който работя, обичам, горя. Нефтохимици да бъдем за нас е съдба. Не затваряйте врати пред нашите деца!“ , беше плакатът, зад който застанаха протестиращите. Те скандираха: „Нефтохим“.

„Днес не сме само тези, които работят само в рафинерията. В нея от 60 години са работили нашите бащи, майки, братя, сестри, надяваме се да работят и нашите деца. Всички сме заедно, за да защитим нашие работни места. Това са 60 години слава, труд, професионализъм. Аплодисменти за всички наши колеги, които са работили, работят и ще работят там.

Не може някой да се събуди днес и да каже: Дерогация давам, дерогация взимам.

Ние спазваме всички закони, които са в РБългария. Нефтохим Бургас не е дом само за нас, а за нашите семейства, за нашите приятели.“, казаха присъстващите.

Служителите на рафинерията се притесняват, че работните им места са застрашени, ако "Лукойл Нефтохим" спре работа заради забраната за внос на суровина от Русия. Припомняме, че в началото на седмицата от Синдиката на българските нефтохимици призоваха да не се използва дерогацията като средство за натиск и изразиха готовност за протестни действия.