"Продажбата на антибиотици е стигнала до реалните си нива". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков след края на конференция, посветена на устойчивото здравеопазване. "Осезаемо е спаднала продажбата на антибиотици, постепенно нещата се нормализират и се виждат положителните ефекти от въвеждането на е-рецептите", каза още той.

"България е на първо място по употреба на антибиотици и ще стигнем до положение да не можем да лекуваме банални заболявания поради това, че сме изчерпали възможностите на антибиотиците, които ползваме безразборно", посочи министър Хинков.

"Стараем се да намерим начин да осигурим еквивалентната, а не генерична, замяна на антибиотиците, чрез въвеждането на единен код, добави той по повод възникнали преди дни затруднения за изписване на лекарства от директен и от паралелен внос поради различните им кодове в системата", обясни още той по отношение електронните рецепти.

"Предлагаме промяна в наредбата, която да важи или до края на годината, или до март 2024 г., която предвижда спешните медици да могат да изписват хартиени рецепти", каза проф. Христо Хинков.

По думите му тези рецепти не са толкова много, но в някои случаи са изключително важни, особено ако става дума за хората, живеещи в отдалечените райони. "В периода, за който ще работи така системата, ще направим всичко възможно и спешните медици да могат да изписват рецептите по електронен път", обясни той.

Хартиените рецепти отпаднаха от 16 октомври и скараха лекари и фармацевти. Много пациенти бяха върнати за нови рецепти поради липса на конкретни антибиотици. С е-рецептата фармацевтът няма право да предложи генерик, освен ако лекарят изрично не е посочил, че това е възможно. От Българския лекарски съюз са категорични, че това не трябва да става без санкцията на лекар и поискаха е-рецептите за антибиотици да бъдат отменени до изчистването на съмненията за търговски зависимости.

Целта на въвеждането на електронни рецепти пък е да има прозрачност при изписване и отпускане на тези лекарства, както и контрол върху честата им и неправилна употреба без лекарско предписание.