Частен превозвач ще пътува по българските железопътни линии след 135 години естествен монопол на държавната БДЖ.

Първият жп лиценз взе компанията “ПИМК Рейл Експрес”, съобщи Изпълнителна агенция “Железопътна администрация”. Фирмата има лиценз и за товарни превози от 2015 г.

До момента единствената компания, която вози пътници с влакове, е “БДЖ Пътнически превози”. Сега държавното дружество ще се бори за една от най-печелившите си линии - тази от София до Бургас, защото ПИМК стартира с частен влак по нея.

Подготовката за лиценза ни отне година, защото регулацията е много стриктна и консервативна. В момента работим по изваждането на втората част от документа - сертификат за безопасност, който дава реално право за започване на дейност, казва Пенко Несторов, съсобственик на ПИМК.

Получаването на сертификта ще отнеме около 6 месеца. Това означава, че първият частен влак може да тръгне в началото на идното лято. И въпреки че компанията има намерение да стартира по линията за Бургас, в основата на нейната стратегия не е да вземе пътниците на БДЖ, а да привлече хората, които в момента не използват влаковете, а пътуват с личните си автомоболи.

Трасето София-Бургас в момента е единственото, което се модернизира. Това е линията, на която могат да се развиват по-високи скорости, от порядъка на до 160 км в час.

Ценово услугата ще бъде и по-скъпа, тъй като влаковете ще бъдат по-модерни и нови.

За сметка на това ще бъдем коренно различни като качество. С интернет във вагоните и всякакви екстри, както е на Запад, каза Несторов и добави, че ако говорим за конкуренция между двете компании, тя ще бъде по-скоро формална, и използва поговорката, че за всеки влак си има пътници.
Като проблем за бързото развитие на частните влакове Несторов посочва остарялата инфраструктура, която се нуждае от спешна модернизация.

2024 г. изтича договорът на държавата с БДЖ и може би нови играчи загряват

Появата на първия лицензиран пътнически превозвач - “ПИМК Рейл Експрес”, предизвика коментари в транспортните среди, тъй като в края на 2024 г. изтича договорът на БДЖ с държавата. Всяка година от 2009 г. насам компанията получава по над 170 млн. лв., защото осигурява обществена услуга.

Дали при процедурата, която трябва да бъде обявена следващата година, няма да се появят конкуренти на БДЖ?

Всичко зависи какви условия, които ще зададе държавата. Ако е за превоз на пътници по цялата жп мрежа, то БДЖ няма конкурент. Но ако бъдат обособени отделни маршрути е възможно да има кандидати. Според експерта Симеон Ананиев би било добре да се комбинират един атрактивен маршрут като София-Бургас или София-Варна, с участъци, които нямат пътници. Той доразвива тезата и за участие на общините в създаване на връзки - влак, автобус, метро.

За бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев апетитни са новите влакове за над 2 млрд. лв., за които е обявена поръчка, но не приема като добра идеята техен собственик да е министерството на транспорта и то да ги отдава под наем на спечелилия процедурата за обществена услуга.

Източник: 24 часа